BrainFirst #21 - Japanse breinbeïnvloeding

BrainFirst #21 - Japanse breinbeïnvloeding
  • 06 juni 2019
  • Redactie

Weten wat er in andermans bovenkamer omgaat, dat willen we allemaal wel. Immers, dan weet je ook iemands beweegredenen en kun je daar vervolgens op inspelen. Hoe utopisch het doorgronden van de psyche van de mens wellicht ook klinkt, er zijn wel degelijk ‘slimmigheidjes’ toe te passen. Om meer inzicht te krijgen in de werking van het brein in relatie tot (klant)gedrag, verzorgen verschillende neuro-experts op deze plek een minicollege. Ditmaal de hersenspinsels van Brain Balance Expert Charlotte Labee.

'Hoewel het brein ongrijpbaar lijkt, krijgen we er toch steeds meer grip op. En dit biedt kansen voor iedereen die ambitie heeft. Immers, met de kennis van nu leren we steeds beter begrijpen hoe we onszelf kunnen veranderen en verbeteren. En dat begint met de juiste balans in ons brein. Een balans die we benaderen door ons brein te voeden met goed voedsel, beweging en rust. Waarbij we proberen te voorkomen dat de balans verstoord wordt door negatieve stress. De gevolgen van disbalans kunnen tenslotte groot zijn.

Je kunt oververmoeid raken, tot en met een burn-out aan toe. Piekeren en angsten kunnen je leven gaan beheersen en slaapproblemen beïnvloeden je functioneren. Als je weet hoe je hersenen reageren op verandering, dan weet je ook wat je moet doen om er invloed op uit te oefenen. Hoe voorkom je dat je in oude patronen en gewoonten vervalt? Bij toeval vond ik een drietal bij elkaar horende begrippen uit het Japanse bedrijfsleven, dat eigenlijk precies voorschrijft wat je kunt doen om je doelen te behalen. De methodiek heet Kaizen en deze bestaat uit drie elementen met de inspirerende namen Muda, Muri en Mura.

Hoe effectiever en efficiënter dat brein werkt, hoe meer jij in balans bent.

In mijn lezingen vertel ik dat ik de mens zie als een fabriek, een fabriek waar allerlei onderdelen goed moeten functioneren. Noem het processen. De lopende band. De algoritmen. Faalt één onderdeel, dan kunnen meerdere processen vastlopen. In feite ben je een lichaam dat door de hersenen wordt aangestuurd. Hoe effectiever en efficiënter dat brein werkt, hoe meer jij in balans bent. En des te kleiner is de kans dat negatieve stress het systeem verstoort, of erger nog: helemaal stillegt. Muda staat voor het voorkomen van verspilling. Letterlijk vertaald betekent dit woord ‘afval’. Zaken die geen waarde toevoegen aan het bereiken van doelstellingen, dienen te worden weggedaan. Dus laat alles los wat negatieve energie oplevert en niet bijdraagt aan het realiseren van de doelen die je wilt behalen. Muri betekent optimale inspanning. In beweging komen. Inspanning leveren zonder overbelasting. Actie! Handen uit de mouwen en energie steken in activiteiten die nodig zijn voor het bereiken van je doelen. Focus.
Mura houdt in onregelmatigheden beperken. Er dient te worden gezorgd voor een continu proces; een afwijking in het proces kan leiden tot een grotere afwijking in het eindresultaat. Ga op zoek naar een balans. Vermijd disbalans. Zorg voor stabiliteit en regelmaat. Discipline dus! In je lichaam en in je geest.

Lees ook de BrainFirst-editie met Ulrika Leons Becksen, psycholoog/directeur Skils, over verschillende versnellingen van het brein.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link