Nijpend tekort aan AI-pro's

Nijpend tekort aan AI-pro's
  • 13 augustus 2019
  • Redactie

De komende vijf jaar zijn er nog duizenden talenten nodig om aan de vraag naar intelligentie omtrent kunstmatige intelligentie te kunnen voldoen. Dat alleen al in Zuid-Brabant. AI-innovatie in Nederland loopt achter, vindt Hans de Jong. Met Philips wil hij actie ondernemen.

Ons land loopt achter op het gebied van technologische innovatie, vindt Hans de Jong, president Philips Nederland en bestuurslid van VNO/NCW. In een interview met het ED stelt hij dat er een tekort is aan specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie. Volgens de bestuurder is het daarom de hoogste tijd voor Den Haag om haar plek in te nemen aan de internationale AI-tafel.

Techneuten tekort
Voor het aannemen van algoritme-specialisten wijkt de techgigant uit naar het buitenland. De Jong merkt op dat dit enerzijds te maken heeft met de inzet op diversiteit binnen Philips. Belangrijker nog voor dergelijke bedrijven is dat toeleveranciers te schaarste op de arbeidsmarkt opmerken, wat ongustig is voor organisaties als ASML en Philips.
Om hier verandering in te brengen, moeten universiteiten numerus fixus schrappen bij opleidingen die zich concentreren op big data en AI. ‘Dat is verschrikkelijk, want daardoor wijkt talent uit naar het buitenland.’ Onder meer de TU in Eindhoven is hier al mee bezig: de universiteit investeert de komende jaren € 100 miljoen in de ontwikkeling van een nieuw AI-instituut. Voor De Jong nog niet voldoende; hij wil een nationaal plan rondom kunstmatige intelligentie, waar de Nederlandse AI-coalitie schijnbaar (nog) niet aan voldoet.

comments powered by Disqus