Nederlandse AI Coalitie opgetuigd

Nederlandse AI Coalitie opgetuigd
  • 18 juli 2019
  • Redactie

De Taskforce AI kondigt aan in oktober dit jaar de Nederlandse AI Coalitie op te richten ‘om te zorgen dat Nederland bijblijft in de race rond artificial intelligence’. De initiatiefnemers zijn onder meer van mening dat ons land moet inzetten op een grootschalig om- en bijscholingsprogramma, aangezien kunstmatige intelligentie onze manier van werken drastisch gaan veranderen de komende jaren. ‘Het huidige scholingsaanbod speelt hier bij lange nog niet op in.’

De vorming van één nationaal AI kennis- en innovatienetwerk moet alle versnipperde AI-initiatieven en onderzoekscentra gaan verbinden en leiden tot een betere samenwerking. Tevens dient er ruimte te komen voor meer dan 400 extra onderzoekers, plus het nieuwe centrum moet verder zorgen dat we bijvoorbeeld slimmer en verantwoorder data gaan delen en gebruiken. Gezamenlijk wil de Nederlandse AI Coalitie zich inspannen om een Europees topcentrum voor AI-onderzoek naar Nederland te halen. ‘Dit kan de relatief goede uitgangspositie van Nederland op AI-terrein verder versterken en bovendien werken als een magneet voor nieuw talent en nieuwe bedrijvigheid.’ Een grootschalige inzet op een om- en bijscholingsprogramma, is eveneens noodzakelijke volgens de initiatiefnemers. ‘Slechts tien procent van de scholing is nu bijvoorbeeld gericht op noodzakelijke digitale vaardigheden, terwijl de ontwikkelingen op digitaal vlak razendsnel gaan.’

In zijn position paper ‘Algoritmen die werken voor iedereen’ stuurt de Taskforce AI dan ook aan op impactvolle veranderingen. ‘Wil Nederland zich (…) positioneren als place to be voor AI-innovatie en -toepassingen, dan vraagt dat om inspanningen die internationaal overtuigend genoeg zijn om talent en bedrijven te behouden en aan te trekken.’

Lees ook: AI-integratie loopt achter in Nederland

comments powered by Disqus