RPA populairder dan kunstmatige intelligentie

RPA populairder dan kunstmatige intelligentie
  • 30 oktober 2019
  • Redactie

Meer ‘toonaangevende’ bedrijven zetten op grote schaal Robotoc Process Automation (RPA) in dan dat AI en machine learning wordt toegepast. Uit onderzoek dat KMPG onlangs publiceerde, blijkt echter ook dat kunstmatige intelligentie steeds meer de norm wordt.

Dat RPA booming business is, kwam ook naar voren uit de meest recente marktanalyse van Gartner. Vorig jaar groeide deze markt met 63%. ‘Door deze technologieën te gebruiken, kunnen organisaties snel hun initiatieven voor digitale transformatie versnellen’, aldus Biscotti, VP van het onderzoeksbureau.
KPMG stelt op basis van eigen onderzoek onder 200 zogenoemde toonaangevende bedrijven dat RPA steeds vaker wordt ingezet in combinatie met AI, met name dankzij de groei aan ‘low code platforms’: organisaties die faciliteren in de integratie en praktische toepassing van AI. Volgens KPMG helpen deze platforms AI ‘van het lab naar de werkvloer’, juist in combinatie met RPA. ‘Veelvuldig terugkomende handmatige werkzaamheden worden geautomatiseerd en eenvoudige keuzes en inschattingen aan zogenaamde cognitieve software robots worden overgelaten. Dus ook RPA helpt om AI te operationaliseren.’

Talent = key
Ruben de Wolf, partner bij KPMG, stelt dat de bouwstenen van AI, zoals tekst- en beeldanalyse, volwassen zijn geworden. Steeds meer (grote) bedrijven kunnen er zodoende hun vruchten van plukken. De Wolf onderstreept anderzijds het belang van talentmanagement op het gebied van technologische innovatie. ‘Het investeren in talent is de belangrijkste sleutel om de AI-agenda vooruit de brengen en is tevens de grootste kostenpost.’

comments powered by Disqus