D66 duikt in digitale erfenis

D66 duikt in digitale erfenis
  • 7 november 2019
  • Redactie

D66 wil dat er wetgeving komt voor digitale erfenissen. ‘Juist nu ons leven steeds vaker een digitale dimensie heeft, is het eigenlijk best vreemd dat we digitaal nalatenschap en de privacyrechten van overledenen niet scherp in de wet hebben staan.’

Volgens de politieke partij in kwestie moeten digitale bezittingen (denk aan foto’s, video’s en muziek evenals social media accounts) bij overlijden op de erfgenaam over kunnen gaan. Net zoals dat bij materiële goederen geregeld is.
Als gevolg van het gebrek aan wetgeving lopen nabestaanden momenteel tegen praktische problemen aan. Zo is een wachtwoord benodigd om toegang te krijgen tot foto’s op een computer. Wie echter wél een wachtwoord heeft, loopt bijvoorbeeld tegen de algemene voorwaarden van Facebook aan die een nabestaande niet toestaan om in te loggen op het profiel van de overledene. ‘Het is denkbaar om toe te werken naar een systeem waarbij social media-accounts bij overlijden wel eigendom worden van de erfgenaam. Deze kan dan bijvoorbeeld de pagina verwijderen of omzetten in een herdenkingspagina.’

In het actieplan staat onder meer dat D66 wil dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de noodzakelijkheid en wenselijkheid van een ‘digitaal archief’ gaat onderzoeken.

Lees ook:
I-Finish neemt zorg digitaal uit handen
Belasting lanceert website voor nabestaanden

comments powered by Disqus