Slimme pleister ontzorgt verpleging Rijnstate

Slimme pleister ontzorgt verpleging Rijnstate
  • 06 januari 2020
  • Redactie

Het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem test momenteel de zogeheten ‘slimme pleister’ voor verpleging op afstand. Dit geautomatiseerde computersysteem meet de ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur van patiënten en verwerkt deze gegevens, zodat verpleegkundigen dat niet meer hoeven te doen. Deze gewijzigde werkwijze moet uiteindelijk bijdrage aan het beheersen van stijgende zorgkosten en de toenemende hoeveelheid zorgvragen.

Tijdens de testfase wordt de pleister ingezet bij patiënten die een operatieve maagverkleining hebben ondergaan. De betreffende patiënten blijven tijdens deze testfase nog in het ziekenhuis voor verpleging. Wanneer de test succesvol blijkt dan kunnen patiënten in de toekomst na de operatie, voorzien van de slimme pleister, direct naar huis. Het systeem in kwestie kan na verloop van tijd, wanneer genoeg patiënten en meetgegevens gemonitord worden, afwijkingen in temperatuur, hartslag of ademhaling identificeren. Indien nodig wordt vervolgens een verpleegkundige of arts gewaarschuwd die contact opneemt met de patiënt.

Toegevoegde waarde
In een later stadium is het de bedoeling dat dit meetsysteem ook elders wordt toegepast, zoals bij knie- en heupoperaties, maar ook voor patiënten die behandeld zijn voor een te snelle hartslag. ‘Dat is met zo’n pleister ook goed te monitoren. We vragen alle afdelingen na te denken hoe zij dit middel kunnen toepassen. We zetten het alleen maar in als het daadwerkelijk toegevoegde waarde biedt en we zeker weten dat het monitoren op afstand de verpleging in het ziekenhuis veilig kan vervangen’, zegt Rijnstate-bestuurder Hans Schoo tegenover de Gelderlander.

Het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem experimenteerde enkele jaren geleden al met deze pleister en momenteel loopt ook een proef in het Isala ziekenhuis in Zwolle.

Lees ook:
Mediq timmert aan feedbackweg
Rijnstate legt eerste steen digi-ziekenhuis met Philips

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link