AP onderzoekt geheime zwarte lijst

AP onderzoekt geheime zwarte lijst
  • 05 maart 2020
  • Redactie

De Autoriteit Persoonsgegevens begint met een onderzoek naar een zwarte lijst die door de Belastingdienst wordt gebruikt. De manier waarop de overheidsinstantie al jaren fraudesignalen registreert over burgers, noemt de waakhond zorgwekkend.

De Fraude Signalering Voorziening is een geheim datasysteem dat de Belastingdienst de afgelopen jaren hanteert. Dat dit systeem überhaupt bestond, verzweeg de Belastingdienst tot afgelopen zaterdag. De Autoriteit reageert geschokt op het veelvuldige gebruik van gevoelige persoonsgegevens door overheidsinstanties. ‘Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid op zorgvuldige wijze met hun persoonsgegevens omgaat’, aldus de woordvoering tegenover RTL Nieuws.

Diverse staatssecretarissen accepteren het besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens; zodra er sprake is van het schenden van de privacy-wetgeving, wordt de Belastingdienst een boete opgelegd. Van Huggelen en Vijfbrief geven toe dat de stekker al veel eerder uit het geheime systeem had gemoeten: de gegevens werden lang bewaard en burgers konden zich er wegens onwetendheid niet tegen verweren.

Belastingtelefoon
De Belastingdienst is de afgelopen jaren allesbehalve positief in de schijnwerpers verschenen. Zo trok de minister van SZW onlangs aan de bel over de noodzaak dat overheidsorganisaties hun servicezaken op orde moeten krijgen. Een grote rol is hierin toebedeeld aan de Belastingtelefoon, waar een fundamentele transformatie nodig is.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link