NZa versoepelt regels e-consult

NZa versoepelt regels e-consult
  • 18 maart 2020
  • Redactie

De Nederlandse Zorgautoriteit wil zorgverleners een hart onder de riem steken en kondigt aan de regelgeving omtrent digitale consulten te versoepelen. Zodoende is het voor zowel patiënten en zorgverleners veiliger om mensen te helpen tijdens de coronacrisis.

In de strijd tegen verdere verspreiding van COVID-19 maakt de NZa het eenvoudiger om een digitaal consult tot stand te brengen. Zorgprofessionals worden ten tijde van een gezondheidscrisis veel gevraagd, vindt de toezichthouder. Hierom is het belangrijk dat regelgeving hen hierin niet belemmert, ‘want veilige en tijdige zorg aan patiënten staat voorop’. Tot dusver werden de professionals in de zorg belemmerd door regelgeving over digitale consulten. Door deze regels te verbreden, moet de kans op besmetting verkleind worden en de druk op ziekenhuizen worden verlicht.

E-health als spil
De NZa licht toe dat ziekenhuizen nu het eerste consult met een patiënt digitaal kunnen doen. ‘Mensen hoeven zo niet naar het ziekenhuis te komen als dat niet echt noodzakelijk is’, aldus de autoriteit. In het tijdelijke plan worden ook verzekeraars betrokken, aangezien zorgaanbieders de komende periode mogelijk extra onkosten maken: besmette mensen moeten worden verzorgd en er is een tekort aan zorgpersoneel. De NZa wil in juli met een nieuwe regeling komen en zegt zorgaanbieders extra te willen aansporen om gebruik te maken van e-health oplossingen.

comments powered by Disqus