Whatsappen met WHO over covid-19

Whatsappen met WHO over covid-19
  • 23 maart 2020
  • Redactie

Gezondheidsorganisatie WHO is in samenwerking met Facebook een chatfunctie gestart via WhatsApp. De berichtendienst biedt mensen onder meer antwoord op de meest gestelde vragen omtrent het coronavirus, plus de laatste officiële cijfers.

De zogenoemde WHO Health Alert is te bereiken door ‘hi’ te appen naar het speciale telefoonnummer +41 798 931 892. Daarna krijg je een menu met opties, waaronder een faq-sectie (zoals wat de symptomen zijn van covid-19 en hoe om te gaan met stress tijdens de uitbraak) en een segment met valse informatie die de gezondheidsorganisatie graag rechtzet.

In potentie kan de berichtendienst twee miljard mensen bereiken, stelt de WHO. Het WhatsApp-contact is bovendien bedoeld voor iedereen: van leiders van landen en gezondheidswerkers tot familie en vrienden.

Corona-app
Het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis heeft op haar beurt een app ontwikkeld die mensen antwoorden kan geven op vragen zoals of zij mogelijk besmet zijn met het coronavirus en of zij naar de huisarts moeten. Circa 50 medisch geschoolde medewerkers verwerken de gegevens, momenteel nog vooral handmatig. Het OLVG wil de app ook aan andere ziekenhuizen ter beschikking stellen wanneer men er zelf voldoende ervaring mee heeft opgedaan. Longarts Paul Bresser licht toe: 'Elke dag maken we de toepassing scherper. Uiteindelijk zullen we alleen nog de patiënten die kortademig zijn, actief in beeld gaan krijgen. De anderen zullen, als het lukt, automatisch afgehandeld worden.'

Lees ook:

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link