1/3 medewerkers heeft onvoldoende AVG-kennis

1/3 medewerkers heeft onvoldoende AVG-kennis
  • 14 april 2020
  • Redactie

Een derde van de Nederlandse medewerkers weet niet of de AVG-wetgeving invloed heeft op de manier waarop men informatie onderling deelt. Het thuiswerken zorgt daarbij voor een extra kans op datalekken, toont recent onderzoek aan.

Ruim 4 op de 10 Nederlandse medewerkers zegt niet te weten of de AVG heeft gezorgd voor een verandering in de manier waarop informatie hoort te worden gedeeld. Verontrustend, vindt Egress, het softwarebedrijf dat Markteffect opdracht gaf het onderzoek uit te voeren onder circa 300 medewerkers. Hieruit blijkt dat veel medewerkers geen weet hebben van het werkelijke aantal datalekken in de organisatie. ‘En dat is zorgelijk, helemaal nu een groot deel van Nederland vanwege het coronavirus noodgedwongen thuiswerkt. Bovendien stijgt het aantal meldingen van datalekken ieder jaar flink.’

Werknemer of consument
Eind vorig jaar bleek nog uit een rondgang van DDMA dat er veel begrip is voor de vraag naar data vanuit bedrijven, maar consumenten lang niet altijd de voordelen hiervan inzien. De branchevereniging stelde daarbij dat organisaties nog stappen kunnen maken door transparanter te zijn over het gebruik van data. Aan de consumentenkant ligt de verwachting hoog: bijna alle respondenten van het onderzoek verwachtten dat organisaties transparanter zijn dan wettelijk is vastgesteld.


comments powered by Disqus