Conformeren aan thuiswerken

Conformeren aan thuiswerken
  • 7 april 2020
  • Redactie

De meerderheid van de Nederlanders vindt het na weken wennen prettig om thuis de werklaptop open te klappen. 1 op de 3 verkiest de kantoortuin boven thuiswerken, blijkt uit een enquête van zorgplatform OpenUp.

Circa 500 medewerkers werden ondervraagd middels een survey door OpenUp. Daaruit komt naar voren dat millennials over het algemeen minder enthousiast zijn over werken vanuit huis dan oudere werknemers: 40% van de millennials tegenover 51% van de werkenden tussen de 35 en de 49 jaar oud. Dit valt toe te wijzen aan het gebrek aan contact dat de millennial-collega als onprettig ervaart, aldus OpenUp-oprichter Gijs Coppens tegenover RTL. ‘De ogen en oren van een ander zijn voor deze generatie belangrijker.’ Daarbij lijkt het voor ouders eenvoudiger om thuis te werken, aangezien er door kinderen al ritme en structuur aanwezig is.

Huiverig
Of na de coronacrisis thuiswerken de nieuwe norm wordt, is de vraag. Volgens CBS-cijfers werkte in 2019 een kwart van de medewerkers incidenteel vanuit huis. Er blijkt een vertrouwensprobleem te zijn: leidinggevenden zijn over het algemeen huiverig om mensen thuis te laten werken. Anderzijds zorgt dit ook voor voordelen, zegt Coppens. ‘Vanuit de psychologie weten we dat mensen behoefte hebben aan grenzen en aan structuur. Ze hebben iemand nodig die hen controleert. Anders kan iemand zich verwaarloosd voelen en dat moet je voorkomen.’

Ook online: Twijfelachtig leiderschap in crisistijden
comments powered by Disqus