Kelderende productiviteit voor helft Nederlanders

Kelderende productiviteit voor helft Nederlanders
  • 17 april 2020
  • Redactie

Ruim een derde van de Nederlandse medewerkers zegt te kampen met een hogere werkdruk dan vóór de coronacrisis. Meer dan de helft van de ondervraagde medewerkers (52%) zegt een stuk minder productief te zijn.

Uit een steekproef onder 150 HR-professionals, uitgevoerd door Berenschot, AFAS en Performa, blijkt dat een derde van de experts verwacht dat er de komende periode veel werkdruk bij komt. Niet gek, vindt Britt Breure, HR-manager bij AFAS. ‘Veel mensen moeten opeens vanuit een kantoorsituatie omschakelen en alles digitaal doen. Het werk komt letterlijk binnen in de huiskamers van mensen. […] Zo’n transitie is niet in één dag gemaakt en vraagt veel van de medewerkers.’

Post-coronatijdperk
Desondanks heeft de crisis ook positieve gevolgen: een derde van de bedrijven is bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten. Ook wordt er druk gedigitaliseerd. Zo heeft 88% van de organisaties nieuwe werkvormen geïntroduceerd. Breure: ‘Hoe vervelend deze situatie ook is, het is mooi om te zien hoe organisaties digitalisering omarmen om effectief te blijven werken. […] Het is alleen maar slim wanneer organisaties zich juist in deze tijden doorontwikkelen. Zo kunnen ze op de korte termijn overleven en het is tegelijkertijd vast een investering voor alles dat er straks staat te wachten in het post-coronatijdperk.’

Lees ook: 'Automatisering en robotisering zijn actueler dan ooit'

comments powered by Disqus