Lancering corona-app: kritiek blijft

Lancering corona-app: kritiek blijft
  • 17 augustus 2020
  • Redactie

Een eerste versie van de CoronaMelder-app is vandaag in Nederland gelanceerd. De veelbesproken tool is nog niet voor iedereen te gebruiken; de effectiviteit van de app hangt grotendeels af van het aantal gebruikers. Het Rathenau Instituut zet er haar vraagtekens bij.

De CoronaMelder is vanaf vandaag voor Nederlandse burgers te downloaden. Echter kunnen gebruikers van de app alleen in Drenthe en Overijssel terecht bij de lokale GGD als ze een waarschuwing ontvangen: 1 september moet de landelijke livegang werkelijkheid zijn.

Waarschuwing na contact
Het doel van de applicatie is dat de software onthoudt welke smartphones dicht bij elkaar in de buurt zijn geweest en stuurt vervolgens een melding als blijkt dat één van de smartphone-eigenaren binnen 14 dagen positief is getest op corona.

De effectiviteit van de app hangt grotendeelsaf van het aantal personen dat de app downloadt en in gebruik gaat nemen. Gebruikers die namelijk besmet raken met het virus moeten zelf besluiten deze informatie anoniem te delen. Zowel de locatie als de identiteit van de gebruiker blijft hiermee anoniem.

Valkuilen
Het Rathenau Instituut spreekt haar zorgen uit over de gebruiksvriendelijkheid en de doeltreffendheid van de applicatie. De betrouwbaarheid van de CoronaMelder is tussen de 70% en de 75%. Het is de vraag of de introductie van de app voldoende effectief is, meldt het onderzoeksinstituut. Daarentegen zijn de zorgen over privacybescherming, waar de Autoriteit Persoonsgegevens in april dit jaar melding van maakte, grotendeels verdwenen. Geen van de toen geteste apps waarborgden namelijk de privacy van de gebruiker voldoende.

Dat de app al wel te downloaden is, maar nog niet voor iedereen te gebruiken is heeft ermee te maken dat app-winkels van Google en Apple niet zijn voorzien van een optie om een app alleen regionaal beschikbaar te stellen.

comments powered by Disqus