Gemeente weet zich geen raad met digitalisering

Gemeente weet zich geen raad met digitalisering
  • 18 september 2020
  • Redactie

Slimme lantaarnpalen, betere toezicht op veiligheid en oplaadpunten voor elektrische voertuigen: gemeenten gaan volop mee met digitalisering en zien steeds meer mogelijkheden. Het maken van bewuste keuzes is echter wel een struikelblok.

Gemeenten moeten gerichter aandacht besteden aan de besluitvorming rond digitalisering, aldus het Rathenau Instituut. Waar het volgens het Instituut vaak misgaat, is het geringe bewustzijn van raadsleden van de brede en maatschappelijke impact van digitalisering. Daarbij denken raadsleden vaak over onvoldoende kennis te beschikken om met dit thema aan de slag te gaan en zien zij digitalisering vaak als een uitvoeringskwestie en daarmee niet als hun taak. Het instituut sprak voor dit onderzoek met circa 30 raadsleden, wethouders, griffiers en deskundigen uit verschillende gemeenten. Naar aanleiding van deze gesprekken bedacht het onderzoeksbureau een denkraam waarmee lokale vertegenwoordigers bewustere keuzes kunnen maken bij digitalisering.

Handvat
‘Het denkraam dat wij hebben ontworpen, helpt raadsleden om digitaliseringkeuzes te zien als politieke keuzes’, vertelt directeur Melanie Peters van het Rathenau Instituut. Met deze oplossing wil het onderzoeksinstituut gemeenten helpen met het verantwoord inzetten van digitale technologie en wil het een handvat aanreiken bij de voorbereiding van bijvoorbeeld een debat over een specifieke casus of een tussentijdse evaluatie.

Lees hier hoe de gemeente Hof van Twente meegaat met de digitalisering door het inzetten van chatbots voor de aanvraag van paspoorten en ID-kaarten van burgers.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • Reacties
  • Link