Slachtoffer-hulplijn België vindt gehoor

Slachtoffer-hulplijn België vindt gehoor
  • 4 september 2020
  • Redactie

De hulplijn 1712, bedoeld voor slachtoffers van geweld, misbruik en kindermishandeling, zag dit jaar een stijging van 79% in aantal telefoontjes ten opzichte van vorig jaar. Van januari tot juli hebben er 1.191 slachtoffers naar de hulplijn gebeld.

De Belgische hulplijn is bedoeld voor slachtoffers die te maken hebben met geweld, misbruik en kindermishandeling. De lockdown speelt bij de toename van de contactvolumes volgens de hulplijn zeker een rol, maar ook vóór de coronacrisis werd er een toename in het aantal telefoontjes geconstateerd. Waarschijnlijk speelde een grotere bekendheid van het 1712-nummer hierbij een rol. ‘Op zich is het hoopvol dat meer mensen contact opnemen. De overgrote meerderheid van de slachtoffers van familiaal geweld komt immers nooit in de hulpverleningsstatistieken terecht omdat op dit thema nog een gigantisch taboe rust.’

Corona-hulplijn
In Nederland werd er dit jaar voor familieleden van coronapatiënten die zijn opgenomen op de intensive care een speciale hulplijn opgericht. Hier kunnen zij terecht voor een luisterend oor of advies.


comments powered by Disqus