HEMA mogelijk in handen van Jumbo-eigenaren

HEMA mogelijk in handen van Jumbo-eigenaren
  • 22 October 2020
  • Redactie

Warenhuis HEMA wordt hoogstwaarschijnlijk overgenomen door de familie Van Eerd, eigenaar van Jumbo en de Nederlandse investeerder Parcom. De overname levert schuldeisers €440 miljoen op.

Of de deal er daadwerkelijk komt, hangt nog af van een aantal zaken. De kopers moeten nog afspraken maken met de banken en er wordt de aankomende weken uitgebreid boekenonderzoek gedaan. HEMA-directeur Tjeerd Jegen is in elk geval positief. ‘Ze geloven in de veerkracht van ons bedrijf en delen onze overtuiging van de kracht van HEMA.’

Schulden
HEMA ging jarenlang gebukt onder een enorme schuld. Eerder dit jaar werd de schuld, in overleg met schuldeisers, teruggebracht van €750 miljoen naar €300 miljoen. Het bedrijf werd in 2018 overgenomen door ondernemer Marcel Boekhoorn. Hij had financiële stabilisatie als doel. De schulden bleker echter te hoog voor hem en hij gaf het bedrijf in juni dit jaar uit handen. Het kwijtschelden van een groot deel van de schulden zorgden voor grote opluchting voor het hele bedrijf, inclusief medewerkers. De winkelketen telt ruim 19.000 medewerkers.

Burgerinitiatief
Jumbo had naast andere grote partijen, waaronder wederom Marcel Boekhoorn, ook concurrentie van het initiatief KoopdeHEMA. Afgelopen zomer bundelden burgerinitatieven WeLoveHEMA, HouDeHEMA en KoopDeHEMA hun krachten en spoorden trouwe fans van de keten aan om geld te doneren en hier vervolgens aandelen in het bedrijf mee te kopen. Het doel van de stichting is duurzame continuïteit van HEMA, in evenwicht met de belangen van werknemers, consumenten, investeerders en het milieu.

Ondanks dat ze er niet in geslaagd zijn om de HEMA zelf te redden, staat Mei Li Vos, van het burgerinitiatief positief tegenover deze nieuwe ontwikkeling, vertelt ze tegen NOS. ‘Volgens mij willen ze hetzelfde met HEMA als wij en zien ze het niet als een Excel sheet.’ Vos verwacht dan ook dat een goede samenwerking tussen beide partijen mogelijk is.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link