'Maak thuiswerken niet automatisch het nieuwe normaal'

'Maak thuiswerken niet automatisch het nieuwe normaal'
  • 2 november 2020
  • Redactie

Thuiswerken gaat ten koste van de kwaliteit van het werk als het aankomt op mentaal veeleisend werk. Online moet daarom volgens onderzoekers niet gemakkelijk de norm worden. ‘Voor mentaal zware taken lijkt de aanwezigheid van collega’s belangrijk om scherp te blijven, in de juiste sfeer te raken.’

Dat stellen onderzoekers van Maastricht University en de Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit. Zij onderzochten de prestaties van topschakers die door corona genoodzaakt waren hun schaaktoernooien online te organiseren. Online maakten de schakers veel grotere fouten dan tijdens traditionele wedstrijden.

Vergelijking
Volgens de onderzoekers kan het schaken worden vergeleken met werk in de kennismaatschappij. ‘Voor schaken moet je helder, nauwkeurig, analytisch en strategisch denken. Dat is ook nodig als je een juridisch contract opstelt of een bedrijfsstrategie moet uitdenken’, aldus economisch onderzoeker Dainis Zegners van de RSM in een interview met de Volkskrant.

Zegners benadrukt dat hij het thuiswerken niet persé slecht vindt, maar wel dat we de zegeningen van thuiswerken niet moeten overdrijven en dat thuiswerken niet automatisch het nieuwe normaal moet worden voor functies waarbij dat mogelijk is. ‘Voor mentaal zware taken lijkt de aanwezigheid van collega’s belangrijk om scherp te blijven, in de juiste sfeer te raken.’

Andere studies
De uitkomst van dit onderzoek laat iets anders zien dan andere onderzoeken over thuiswerken. Hieruit komt vaak naar voren dat mensen zich bijvoorbeeld thuis juist beter kunnen concentreren dan op kantoor. Volgens Zegners hangt dit af van het soort werk. ‘De effecten van thuiswerken zijn tot nog toe slecht onderzocht. Wat onze studie sterk maakt is dat we de prestaties van dezelfde individuen hebben vergeleken thuis en op locatie. Andere studies kijken naar de prestaties tussen groepen werknemers.’

Lees ook: Wordt thuiswerken voor agents de toekomst?

comments powered by Disqus