Thuiswerken als marathon

Thuiswerken als marathon
  • 30 oktober 2020
  • Redactie

Het leeuwendeel van de medewerkers vindt het prima om langer thuis te werken. Minder reistijd, eigenaarschap over de eigen tijd én verbeterde productiviteit komen in recent Motivaction-onderzoek naar voren als grote thuiswerkvoordelen.

In opdracht van Nationale Vacaturebank en Intermediair ondervroeg Motivaction 646 medewerkers naar thuiswerkperikelen. Onderzoekers concluderen: thuiswerken is een marathon geworden. Twee derde van de respondenten verkiest de thuiswerkplek boven kantoor. In vergelijking met de eerste lockdown zijn medewerkers nu tevredener (68%) over het openklappen van de werklaptop dan in april (53%). Anderzijds wordt het contact onder collega’s het meest gemist (65%). Dat maakt dat respondenten met name enthousiast zijn over een hybride werkplekmodel: 8 op de 10 gaat het liefst minimaal eenmaal per week naar kantoor.

Thuiswerkblessures
Een andere valkuil van de nieuwe werkpleksituatie is volgens vakbond CNV de toename van thuiswerkblessures. 4 op de 10 zegt vaker last te hebben van de schouder, nek of arm sinds de crisis. ‘De laptop staat op de keukentafel, de stoel is te laag, de laptop staat plat. Op je werk staat het scherm op goede hoogte, dat heb je thuis vaak niet’, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin tegenover de NOS. De vakbond wil dat werkgevers meer gaan investeren in de begeleiding van thuiswerkers. ‘De laatste weken zien we het verzuim oplopen. Dat heeft deels te maken met de fysieke klachten.’

Lees ook: Wordt thuiswerken voor klantenservice de toekomst?

 
comments powered by Disqus