Groei werkgelegenheid neemt af maar blijft hoog

Groei werkgelegenheid neemt af maar blijft hoog
  • 22 maart 2022
  • Ryan Baij

Nederlandse werkgevers verwachten in het tweede kwartaal van dit jaar minder personeel aan te nemen dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarmee lijkt het erop dat de groei in vraag naar personeel langzaamaan stabiliseert.

Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, een onderzoek in 43 landen onder ruim 42.000 werkgevers, waarvan 518 in Nederland. Het Nederlandse netto werkgelegenheidscijfer voor april tot en met juni 2022 komt uit op +36%. Dat is 11 procentpunten minder dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Het netto werkgelegenheidscijfers van +36% is nog steeds 31 procentpunten hoger ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In het zuiden van Nederland geven werkgevers de sterkste verwachting in werkgelegenheid af, met een netto werkgelegenheidscijfer van +40%. In Oost-Nederland geven werkgevers de laagste verwachting af, met een netto werkgelegenheidscijfer van +24%.

De productiesector verwacht de sterkste groei. Het netto werkgelegenheidscijfer komt daar nog steeds op +50%. De horeca verwacht de minste stijing (+26%).

Mark Cahill, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland: ‘Afgelopen maanden is er een ongekend tekort aan personeel ontstaan. Het lijkt erop dat deze trend in het komende kwartaal meer stabiliseert. We zien dat het voor bedrijven nog altijd een grote uitdaging is om talent met de juiste skills te vinden. Daarnaast is de markt nog aan het herstellen van de coronacrisis, terwijl we nu ook in een tijd leven waarin er wereldwijd economische en politieke instabiliteit is. Dat zal ook van invloed zijn op de ontwikkelingen in de markt.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • Reacties
  • Link