MKB-Nederland voorzitter Vonhof: Nederland praat jezelf niet de crisis in

MKB-Nederland voorzitter Vonhof: Nederland praat jezelf niet de crisis in
  • 29 maart 2022
  • Peter van Woensel Kooy

De impact van de oorlog in Oekraïne is economisch ’vele malen groter’ dan de impact van de coronacrisis, stelt de voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland Jacco Vonhof.

Hij deed zijn uitspraken in het televisieprogramma WNL op Zondag. Hij zei zich primair zorgen te maken over de humanitaire ramp. 'Maar vervolgens denk je wel, we hebben net de coronacrisis gehad. Dan krijgen we nu het Russische oorlogsvirus.' Vonhof legde vervolgens uit dat de impact van de prijsstijgingen bij ondernemers veel groter zal zijn dan voor klanten: 'De inflatie voor burgers zal dit jaar rond de 6% zijn. Voor ondernemers is dit 15 tot 20%.'

Niet alles door te berekenen aan klant
De MKB-Nederland-voorzitter legt uit dat ondernemers kampen met een optelsom van allerlei kosten. De hogere prijzen voor brandstoffen tikken aan, maar ook het extra geld dat ondernemers kwijt zijn om via een een andere handelsstroom aan schaarse goederen te komen. Ook de loonkosten lopen op. Bijkomend nadeel is dat veel bedrijven de extra kosten niet automatisch kunnen doorbereken aan klanten. 'Slechts 5% van de ondernemers heeft deze flexibiliteit', aldus Vonhof.
(bronnen: WNL Op Zondag / MSN / Telegraaf, foto: Guus Schoonewille)

comments powered by Disqus