Medewerkers willen groenere arbeidsvoorwaarden

Medewerkers willen groenere arbeidsvoorwaarden
  • 13 april 2023
  • Ryan Baij

Iets meer dan de helft van de medewerkers (53%) verwacht groene arbeidsvoorwaarden bij de werkgever. Dat blijkt uit een onderzoek van Visma | Raet.

Onder groene arbeidsvoorwaarden vallen onder andere het door de werkgever verstrekken van een klimaatbudget, een mobiliteitsbudget en een fietsplan. Het bieden van zulke arbeidsvoorwaarden vindt maar liefst de helft van de werkenden (53%) een onderdeel van de zorgplicht van werkgevers. Nog eens een kwart (23%) zegt niet te weten of medewerkers deze behoefte hebben.

Ondanks dat de meerderheid van de medewerkers groene arbeidsvoorwaarden onderdeel vinden van de zorgplicht van werkgevers, denkt 38 procent van de leidinggevenden en de HR-professionals dat hun medewerkers geen behoefte hebben aan deze arbeidsvoorwaarden. Bij 35 procent van de organisaties worden er op dit moment geen groene arbeidsvoorwaarden geboden en is men ook niet bezig met het invoeren hiervan.

Fietsplan en woning
De werkgevers die dit wel doen bieden de werknemers bijvoorbeeld een fietsplan, hogere reiskostenvergoeding voor milieuvriendelijke alternatieven (fiets en trein), klimaatbudget voor de woning, extra vakantiedagen voor milieuvriendelijk op vakantie gaan. Onder werknemers is het verduurzamen van de woning de topprioriteit.

Myrthe Smalbraak, HR Director bij Visma | Raet: 'We zien dat steeds meer werkgevers aan de slag gaan met groene arbeidsvoorwaarden. Veel organisaties hebben duurzaamheid immers hoog in het vaandel staan. Fietsplannen worden dus al massaal aangeboden, maar er is nog veel ruimte voor verdergaande groene arbeidsvoorwaarden. Tegelijkertijd is het bieden van bijvoorbeeld een klimaatbudget voor het verduurzamen van de eigen woning iets waarvan we ons kunnen afvragen of het valt onder de zorgplicht van de werkgever. Wat in elk geval wel duidelijk is, is dat steeds meer werknemers op zoek zijn naar werkgevers die hun steentje aan het milieu bijdragen. Met groene arbeidsvoorwaarden kunnen bedrijven dus zowel aan het boeien van nieuw talent werken als aan het halen van hun duurzaamheidsdoelen.”

comments powered by Disqus