Alarmcentrale ANWB verwerkt 630.000 calls

Alarmcentrale ANWB verwerkt 630.000 calls
  • 8 september 2016
  • Redactie

Met in totaal ruim 630.000 telefoontjes uit binnen- en buitenland hebben de 800 hulpverleners van de ANWB Alarmcentrale een druk zomerseizoen achter de rug. De week van 18 juli was met bijna 74.000 telefoontjes het drukst.

De wielerbond signaleert dit jaar een belangrijke verschuiving in de top 3 van meest gemelde pechgevallen. De koelingsproblemen zijn - dankzij de matige zomertemperaturen in de reisweekenden - namelijk uit de bovenste gelederen verdwenen. Daarvoor in de plaats komt de lekke band, die voor problemen zorgt omdat er vaak geen reservewiel in de auto of caravan aanwezig is. Eveneens opmerkelijk is dat een toenemend aantal Nederlanders ervoor kiest om met een 'retro' bus, motor of camper door Europa te reizen. Pech aan deze voertuigen leidt vaak tot een ingewikkeld hulpverleningsproces, aangezien garages doorgaans geen onderdelen voor deze oldtimers in huis hebben.

Gezondheid
De meeste ziektemeldingen komen dit jaar uit Turkije en Spanje. Het gaat vooral om maag/darmproblemen, die veelal optreden als gevolg van de andere eetgewoonten die de genoemde landen kennen. Ook vragen de hoge temperaturen in zuidelijke landen om extra oplettendheid, aldus ANWB.

Top 5 voertuigproblemen
1. Voertuig wil niet starten
2. Motor stottert/ verliest vermogen
3. Lekke band - en geen reservewiel beschikbaar
4. Motor slaat af tijdens het rijden
5. Accu

Top 5 ziekte en letsel
1. Maag/ darmklachten
2. Middenoorontstekingen
3. Arm- en beenbreuken
4. Infecties
5. Allergische reacties

Vorige zomer liet ANWB weten dat  de alarmcentrale zeker 15% meer dossiers noest verwerken dan dezelfde periode een jaar eerder. De concollega’s van Eurocross Assistance ontvingen tot op heden ruim 50.000 calls in 2016.

comments powered by Disqus