Alexa en Cortana gaan het gesprek aan

Alexa en Cortana gaan het gesprek aan
  • 31 augustus 2017
  • Redactie

Een opvallende samenwerking in de wereld van spraakassistenten. Concurrenten Amazon en Microsoft gaan het mogelijk maken dat hun assistenten Alexa en Cortana met elkaar kunnen communiceren. Aan het eind van dit jaar moet de koppeling in gebruik zijn, meldt The New York Times.

Beide systemen blijven naast elkaar bestaan, zo schrijft de krant, maar de unieke eigenschappen van elk systeem komen zo voor een groter publiek beschikbaar, zoals apps van Microsoft Office. Iemand met een Alexa-apparaat zal in dit geval het commando ‘Alexa, open Cortana’ moeten uitspreken, gevolgd door een ander commando. Bij een Cortana-systeem moet eerst Alexa worden opgeroepen.

Verdere samenwerking
Het idee achter de samenwerking stamt uit mei vorig jaar, toen Amazon-baas Jeff Bezos een balletje opgooide bij Microsoft-topman Satya Nadella. Of in de toekomst ook andere techbedrijven als Apple, Samsung en Google bij het project betrokken worden is nog niet duidelijk. Zo zou Apple willen vasthouden aan eigen technologie en bijbehorende apparatuur, zodat mensen gebruik blijven maken van iPads en iPhones.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de hoofdassistent van een apparaat slim genoeg wordt om verzoeken automatisch naar de meest passende assistent door te sturen, voorspelt Bezos. ‘In mijn wereldbeeld is dat het best voor de klant, dus zal dat waarschijnlijk gebeuren.’

comments powered by Disqus