Kantoorinrichtingtrends anno nu

Kantoorinrichtingtrends anno nu
 • 8 februari 2018
 • Redactie

Gezondheid, welzijn en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s in 2018. Vertaald naar kantoorinrichting betekent dit meer aandacht voor de kwaliteit van lucht, licht, geluid en temperatuur op de werkplek. Duurzaamheidsexpert Kernwaarde Groen constateert zes kantoorinrichtingtrends.

 1. Gebruik van natuurlijke materialen
  De moderne werkomgeving heeft gezonde afwerkingen met natuurlijke materialen. Wanneer ze in de ruimte worden geïntegreerd, voegen grondstoffen als hout, steen, marmer of koper direct een vleugje warmte en karakter toe. Natuurlijke materialen brengen ons dichter bij de natuur en bevorderen zo een gezondere werkomgeving.
 2. Meer groen op kantoor
  Diverse onderzoeken bewijzen dat planten een grote impact kunnen hebben op het binnenklimaat in een kantooromgeving. Om positief effect te bereiken is één plant per 12 m2 al voldoende om prestatieverbeteringen te bewerkstelligen. Tevens tonen verschillende studies aan dat de natuur een positieve invloed heeft op het welzijn en de productiviteit op kantoor. Een groene wand, grote plantenbakken, moswanden, plantenschermen en zelfs micro-gardens waar medewerkers groenten kunnen telen, behoren tot de mogelijkheden.
 3. Open, flexibele kantoren
  Open kantoren zijn bedoeld om samenwerking aan te moedigen. Gedeelde ruimtes bevorderen teambuilding die op haar beurt leidt tot een hogere productiviteit. Open kantoren beschikken over vele functies, waaronder flexibele werkplekken, gemeenschappelijke bureaus, informele ‘meetingpods’ en break out-rooms. Agile werken met toepassing van de Scrum-methode komt ook steeds meer voor. Daarbij is het belangrijk een flexibele inrichting en dynamische overlegplekken te realiseren. Open kantoren kunnen overigens niet zonder voldoende concentratieplekken.
 4. Goede ventilatie
  Gezonde kantoren hebben hogere ventilatiesnelheden, lagere concentraties CO2 en andere vervuilende stoffen. De binnenluchtkwaliteit in kantoorgebouwen heeft invloed op zowel de productiviteit als het ziekteverzuim. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat onvoldoende verse luchttoevoer de productiviteit negatief beïnvloedt. Het binnenklimaat wordt nóg belangrijker. Individuele regelingen om temperatuur en lucht te regelen op de werkplek komen steeds meer voor.
 5. Akoestiek en geluidsisolatie
  Geluid in de kantooromgeving blijkt een grote invloed te hebben op de productiviteit. Het kantoorconcept (open kantoor of een cellenkantoor) bepaalt in belangrijke mate of er vaak verstaanbaar en (deels) verstorend en betekenisvol achtergrondgeluid hoorbaar is op de werkplekken. Akoestiek speelt dan ook een belangrijke rol in het kantoorontwerp, met elementen zoals akoestische panelen, scheidingswanden en plafonds.
 6. Inzet van slimme technologie
  Dankzij het Internet of Things (IoT) is een netwerk van ‘fysieke apparaten’ met ingebouwde internettechnologie in staat om te communiceren en te interacteren met de omgeving. Met IoT kunnen bijvoorbeeld alle parameters worden gemeten die mogelijk invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van de medewerker. Met deze informatie kan het kantoor steeds beter worden ingeregeld.


Zie ook:
Verzuim gedaald in gezondste kantoor ter wereld
Kantoorinrichting beïnvloedt agile werken

comments powered by Disqus
 • Deel dit artikel
 • Reacties
 • Link