Bestuurders: tech slurpt 1/5 banen op

Bestuurders: tech slurpt 1/5 banen op
  • 28 February 2019
  • Redactie

Circa driekwart van de door Mercer ondervraagde bestuurders denkt dat tegen 2022 de arbeidsmarkt volledig op zijn kop staat door robotisering. Het merendeel van de managers zegt dit jaar actie te ondernemen.

Adviesbureau Mercer deed onderzoek naar de automatiseringsverwachtingen van organisatie. Aan de studie participeerden mondiaal duizenden managers uit verschillende branches. Gemiddeld denken de respondenten dat robotisering binnen organisaties ervoor zorgt dat in 2022 zo’n 20% van de banen overbodig zal zijn.

De onderzoekers signaleren een sterke stijging in het aantal managers dat verwacht dat een grote impact van kunstmatige intelligentie verwacht: in 2018 ging circa een kwart van de managers uit van een grote verandering van de arbeidsmarkt, tegenover ongeveer 75% van de bestuurders in 2019.

Diverse geluiden
Al geruime tijd klinken er tegenstrijdige geluiden over het banenverlies door automatisering. Zo toonde onderzoek van de Oeso een jaar geleden aan dat Nederland met 11,4 procent hoort bij de landen die het best zijn opgewassen tegen automatisering op de arbeidsmarkt. Werving- en selectiebureau Michael Page bepleit met Foresights Factory het bevorderen van flexibiliteit, zodat organisaties juist meer werk kunnen creëren dankzij technologie.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link