AI-integratie loopt achter in Nederland

AI-integratie loopt achter in Nederland
  • 16 juli 2019
  • Redactie

Eén op de vijf Nederlandse bedrijven is begonnen met het integreren van kunstmatige intelligentie en één procent heeft de technologie al volledig geïntegreerd. Dat blijkt uit recent onderzoek van Avanade onder 1.200 senior managers en IT-besluitvormers uit twaalf verschillende landen. Ter vergelijking: van de Canadese respondenten heeft 20% AI al volledig geïntegreerd, terwijl 36% hiermee van start is gegaan.

De onderzoekers stellen vast dat Nederlandse bedrijven op het gebied van blockchain, kunstmatige intelligentie en quantum computing achter lopen ten opzichte van andere landen. In ons land schort het vooral aan het inzien van het potentieel van deze opkomende technologieën en de implementatie ervan, concludeert Avanade. Zo vindt maar liefst 95% van de Nederlandse respondenten blockchain meer een hype dan een revolutionaire technologie bijvoorbeeld. Ook quantum computing is nationaal amper in beeld: 84% van de Nederlandse bedrijven zegt nog niet te zijn begonnen met de integratie van deze technologie.

Geen duidelijk zicht hebben op de impact op het bedrijfsleven, vormt volgens Tijmen van de Kamp (Innovation Lead bij Avanade Nederland) een belangrijk obstakel om in Nederland op het tech-gaspedaal te trappen. ‘Opkomende technologieën hebben het potentieel om echt transformerend te zijn, maar het bijhouden van het tempo van de ontwikkeling van innovaties en het benutten van opkomende technologieën kan een grote uitdaging zijn.’

Lees ook deze editie van RobotFirst: AI is geen magie!

comments powered by Disqus