Robot SEMMI zet reizigers op het juiste spoor

Robot SEMMI zet reizigers op het juiste spoor
  • 30 september 2019
  • Redactie

Deutsche Bahn is op het centraal station in Berlijn een pilot gestart met een digitale assistent om klanten van informatie te voorzien. SEMMI, zoals het robothoofd is gedoopt, heeft mimiek, lacht naar reizigers en begroet hen.

SEMMI, een afkorting van Sozio-empathische Mensch-Maschine-Interaktion, wordt sinds een paar maanden ingezet en fungeert hoofdzakelijk als vraagbaak. Reizigers kunnen bij ‘haar’ bijvoorbeeld terecht om te achterhalen waar de bagagekluizen zijn, hoe je het snelst op Alexanderplatz komt en waar je op het station sushi kunt eten. Naast een adviesrol is het ook mogelijk om gewoon een praatje te maken met de door DB Systel (IT-divisie van Deutsche Bahn, red.) ontwikkelde digitale assistent. Door gebruik te maken van artificial intelligence en een cloudgebaseerd spraakdialoogsysteem kan SEMMI detecteren wanneer iemand voor haar staat en de interactie aangaan. De robot is tevens in staat om in diverse talen te reageren op de klantvraag.

DB verwacht dat de robotdienst handig is bij drukte, zoals dagelijks op de grotere stations, maar ook in crisissituaties als slechte weersomstandigheden of stroomuitval die het spoorverkeer ontregelen. Door eenvoudige vragen af te handelen (denk aan 'Is mijn trein al vertrokken?', of 'Heeft mijn trein vertraging?’) kan de digitale assistent servicemedewerkers ontlasten, stelt het Duitse vervoerbedrijf.


Lees ook:
NS: ‘Wij willen de reiziger persoonlijk begeleiden van deur tot deur’
NMBS zet reis naar klantgerichtheid in

comments powered by Disqus