IBM: omscholing is topprioriteit in 2020

IBM: omscholing is topprioriteit in 2020
  • 11 december 2019
  • Redactie

Door alle technologische ontwikkelingen is er een stijgende behoefte aan IT-talenten en medewerkers die zich onderscheiden door soft skills. IBM concludeert uit recent onderzoek dat de meeste organisaties het gebrek aan deze professionals niet proactief of effectief aanpakken. De softwareleverancier verwacht dat 2020 het jaar wordt van omscholing.

‘Meer dan 120 miljoen medewerkers in ’s werelds grootste economieën moeten de komende drie jaar omgeschoold worden, als gevolg van automatisering en AI-ontwikkelingen’, schrijft IBM in het rapport ‘The Enterprise Guide to Closing the Skills Gap’. Hiervoor heeft het bedrijf ruim 5.000 executives uit 37 landen ondervraagd. Onderzoekers stellen dat de snelle technologische ontwikkelingen en bedrijfsinnovatie er sterk in hebben bijgedragen dat bedrijven een totaal andere skillset nodig hebben dan voorheen. 9 op de 10 ondervraagden gaf aan een tekort te hebben aan medewerkers met digitale competenties – zij zouden een grote rol hebben in de groei van het bedrijf.

Data-intelligentie ondergeschikt
Middels het onderzoek wil IBM een waarschuwing afgeven aan organisaties. ‘Hoewel leidinggevenden de grote dreiging erkennen die het talenttekort vormt, reageren de meeste organisaties niet proactief in het oplossen van het probleem. Daarbij vertelden veel respondenten dat digitale vaardigheden van belang blijven, maar soft skills écht van cruciaal belang zijn.’

Nederland = soft skill-land?
Het internationale onderzoek laat een andere tendens zien dan het rapport dat is uitgevoerd door ManpowerGroup eerder dit jaar. Uit deze resultaten kwam immers naar voren dat Nederlandse werkgevers hun medewerkers beter inschatten op het gebied van soft skills dan in onze buurlanden: een derde van de Nederlandse medewerkers heeft moeite de juiste soft skills te ontwikkelen, tegenover een percentage van 40% in Duitsland en België. ‘Dat deze soft skills onder Nederlandse werkgevers beter zijn ontwikkeld dan in omringende landen, kan in de toekomst een belangrijk concurrentievoordeel zijn ten opzichte van onze naaste buren.’

comments powered by Disqus