8 op 10 managers signaleert vaardigheidskloof

8 op 10 managers signaleert vaardigheidskloof
  • 21 februari 2020
  • Redactie

De ‘skills gap’ is volgens het merendeel van de managers wereldwijd de grootste barrière van de groeimogelijkheden in het bedrijf. De kloof in vaardigheden wordt door veel respondenten aanpakt door te investeren in digitaal onderlegde medewerkers.

Het gebrek aan de juiste vaardigheden binnen een organisatie wordt volgens Robert Half vaak veroorzaakt door het tekort aan gekwalificeerde starters. Daar komt het recruitmentbureau mee op basis van onderzoek onder ruim 5.000 respondenten wereldwijd. Het gebrek aan de juiste vaardigheden vormt een probleem, vinden de onderzoekers. ‘Onder andere technologische veranderingen, disruptie en globalisatie hebben impact op onze banen en de skills die nodig zijn om die nieuwe jobs uit te voeren’.

Zwart-wit
Een deel van de Nederlandse managers wil het probleem oplossen door te investeren in digitale trainingen van medewerkers. 4 op de 10 respondenten ziet hier heil in. 22% van de managers zoekt de oplossing in het werven van nieuwe, digitaal onderlegde medewerkers. Frédérique Bruggeman, managing director bij Robert Half, waarschuwt voor een kort door de bocht-oplossing. ‘De misvatting heerst dat we mensen voornamelijk moeten omscholen qua digitale of wetenschappelijke vaardigheden. De wereld wordt steeds digitaler, maar de unieke menselijke touch, communicatievaardigheden en empathisch vermogen zijn essentieel voor een bedrijf.’

IBM voorspelde eind 2019 dat er een stijgende behoefte komt naar soft skills in 2020. Ook toont recent onderzoek van Intelligence Group aan dat menselijke beroepen in de lift zitten.
comments powered by Disqus