EU grijpt in bij algoritme-issues

EU grijpt in bij algoritme-issues
  • 20 februari 2020
  • Redactie

De Europese Unie gaat harder optreden tegenover bedrijven die niet transparant zijn over het gebruik van kunstmatige intelligentie. De instantie ziet duidelijke voordelen van het gebruik van AI, maar wil duidelijkere regels gaan hanteren om misbruik te ondervangen.

Consumenten worden om de oren geslagen met de vele toepassingen van kunstmatige intelligentie. Bedrijven verzamelen op hun beurt gebruikersdata en passen tools als gezichtsherkenning toe, wat volgens de Europese Commissie nogal eens leidt tot onduidelijkheid. Hierom pleit Margrethe Verstager – verantwoordelijk voor Europa’s digitalisering – voor meer transparantie. De Europese Unie komt (tech)bedrijven wel tegemoet door financiële ruimte vrij te maken om AI-projecten te stimuleren.

In de ban?
Om deze bedrijven aan te sporen en tegelijkertijd consumenten te beschermen, moeten algoritmes voldoen aan strengere regels. Vorige maand werden ook interne EU-documenten naar de pers gelekt, waaruit naar voren komt dat de Europese top overweegt om het gebruik van gezichtsherkenning te verbieden.


comments powered by Disqus