EU rijdt achteraan in AI-peloton

EU rijdt achteraan in AI-peloton
  • 20 augustus 2019
  • Redactie

De Europese Unie begint een achterstand op te lopen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het Center for Data Innovation waarschuwt dat de Verenigde Staten een koppositie heeft bemachtigd; China dreigt deze positie in beslag te nemen.

Er liggen grote algoritmekansen voor het oprapen voor regio’s als de EU, de VS en China. Het Center for Data Innovation (CfDI) alarmeert in een eigen rapport echter dat Europa te maken zal hebben met problemen. ‘De EU beschikt over een sterke talentpool en een actieve onderzoeksgemeenschap, maar zal geen gelijke tred houden met China en de Verenigde Staten tenzij de huidige AI-initiatieven cruciaal versterkt kunnen worden.’ Europa blinkt volgens de onderzoekers uit op het gebied van onderzoek. China schittert in de adoptie van data; de VS valt op in de ontwikkeling en adoptie van kunstmatige intelligentie.

Behoud van AI-kennis
De Europese Unie moet er volgens het CfDI in de eerste instantie voor zorgen dat de kenniskloof niet groter wordt; de uitstroom aan AI-talent moet worden tegengehouden. Dat talent zorgde in Amerika voor de koppositie: de gevestigde technologiegiganten in het land hebben veel in de branche geïnvesteerd. Hier liggen ook veel kansen voor onze regio. ‘De EU moet voorrang geven aan beleid om talent te behouden […] en grotere bedrijven laten groeien die beter kunnen concurreren op de wereldmarkt en de wetgeving te hervormen om het gebruik van gegevens voor AI beter mogelijk te maken.’

Meer weten over de kansen van kunstmatige intelligentie binnen het bedrijfsleven? Lees dan deze edities van RobotFirst:
comments powered by Disqus