1/4 werknemers wordt gevraagd naar kantoor te komen

1/4 werknemers wordt gevraagd naar kantoor te komen
  • 15 januari 2021
  • Redactie

Bij 27% van de werknemers die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever om toch naar kantoor te komen. 42% van de medewerkers gaat nog steeds (gedeeltelijk) naar kantoor. CNV vindt dit geen goede zaak.

Dat blijkt uit een onderzoek van het CNV onder 1.200 thuiswerkende leden. Volgens de vakbond is het thuiswerken een quick-win om het virus te verslaan. ‘We roepen iedereen op om hierin verantwoordelijkheid te nemen: werkgevers en werknemers. Werk echt zoveel mogelijk thuis’, aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Thuiswerkvergoeding
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 45% van de thuiswerkers nog altijd niet beschikt over een arbo-verantwoorde werkplek en 38% heeft sinds het thuiswerken meer last van fysieke klachten. Meer dan de helft (54%) maakt voor het thuiswerken kosten die niet worden vergoed door de werkgever. Thuiswerkmiddelen en de thuiswerkvergoeding zal daarom het komend jaar in veel cao-onderhandelingen terugkomen.

Fortuin: ‘Werkgevers zijn verantwoordelijk om de juiste middelen aan te reiken om optimaal thuis te kunnen werken. Zowel mentaal als fysiek gaat dit in ongeveer de helft van de gevallen mis. Het ziekteverzuim was in 2020 hoger dan ooit, als we zo doorgaan verbreken we in 2021 dat record. Mensen dreigen uit te vallen door psychische en mentale klachten.’

Lees ook: 1/3 werknemers wil betere werk-privébalans

comments powered by Disqus