Kabinet wil ongewenste telecomovernames blokkeren

Kabinet wil ongewenste telecomovernames blokkeren
  • 20 april 2018
  • Redactie

Overnames van Nederlandse telecom- en internetbedrijven en datacenters moeten in de toekomst vooraf gemeld worden bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Met deze maatregel wil het kabinet voorkomen dat deze bedrijven de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kunnen brengen, zo valt te lezen in het wetsvoorstel ‘Ongewenste zeggenschap telecommunicatie’ dat door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) naar de Raad van State is gestuurd.

In de Kamerbrief staat dat overnames binnen de telecomsector vooraf gemeld moeten worden aan het ministerie van EZK. Mocht onze nationale veiligheid of openbare orde in het geding zijn, dan moet het genoemde ministerie in staat zijn de overname te verbieden of terug te draaien. Keijzer: ‘Als internet, dataverkeer en telefonie niet goed werken, raakt het openbare leven ontwricht. Consumenten en ondernemers leiden bovendien economische schade. Nederland heeft veel profijt van een open economie. Maar het kabinet wil verhinderen dat onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven aan onze nationale veiligheid komen. Daarom bescherm ik deze vitale sector en voer een meldplicht in. Dit is een vorm van actieve goedkeuring van belangrijke overnames die ook in het Regeerakkoord is afgesproken.’

Zomer 2018
De telecomsector wordt in het wetsvoorstel gedefinieerd als aanbieders van mobiele-, vaste telefonie en internet en aanbieders van internetknooppunten, datacentra, hosting- en certificeringdiensten. Die laatste groep is volgens het kabinet van belang voor de continuïteit, betrouwbaarheid en veiligheid van de dienstverlening en de infrastructuur in Nederland. EZK verwacht de 'Wet ongewenste zeggenschap telecommunicatie' in de zomer naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.

Bronnen: Volkskrant en Computable

Lees ook:
Tele2 ingelijfd door T-Mobile
VodafoneZiggo zinspeelt op bieden van unieke CX
KPN neemt Solcon over

comments powered by Disqus