1/3 jonge werknemers heeft vakantievrees

1/3 jonge werknemers heeft vakantievrees
  • 2 augustus 2019
  • Redactie

Jonge medewerkers hebben meer moeite om op vakantie te gaan dan hun oudere collega’s. 36% van de ondervraagde medewerkers tussen de 18 en 24 jaar voelt zich bezwaard om verlof op te nemen, tegenover 12% van de 50-plussers.

Techbedrijf Intelligence Group brengt ieder kwartaal het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek uit op basis van kwantitatief onderzoek onder 4.000 respondenten. Het rapport toont aan dat 18% van de Nederlanders zich niet comfortabel voelt om de boel de boel te laten. De meest genoemde reden hiervoor is grote drukte op de werkvloer en het schuldige gevoel van werknemers jegens collega’s, aangezien zij meer werk te doen hebben in deze periode. Andere respondenten vinden het vervelend als werkzaamheden blijven liggen als ze op vakantie zijn.

Burn-out versus vakantie
Gijs de Haas van Dorsser, managing director van Intelligence Group, spreekt van een opvallend signaal dat jonge werknemers afgeven. Enkele jaren geleden zette de dataspecialist zich in voor medewerkersbelangen. Vakantievrees heeft nare effecten, verklaart De Haas van Dorsser. ‘Het is een signaal dat werkgevers serieus moeten nemen en wellicht ook de werknemers voor in bescherming moeten nemen. Een hoog verantwoordelijkheidsgevoel in combinatie met een hoge werkdruk kunnen sneller leiden tot een burn-out.’

comments powered by Disqus