CLAIRE: het antwoord op AI-vraagstuk?

CLAIRE: het antwoord op AI-vraagstuk?
  • 11 december 2019
  • Redactie

Het grootste AI-onderzoeksnetwerk ter wereld werd deze week geopend in Den Haag. CLAIRE (Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence Research in Europe) moet de positie van Europa versterken in de wereldwijde AI-wedloop.

Onderzoek en innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie kan binnen de Europese Unie wel een oppepper gebruiken, bleek afgelopen zomer uit een alarmerend rapport van het Center for Data Innovation. Onderzoekers waarschuwden toen dat Europa een achterstand oploopt in de adoptie en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. CLAIRE moet hier verandering in gaan brengen, door vooral meer onderzoek te verrichten op datagebied. Het motto van het Haagse hoofdkantoor luidt dan ook: ‘AI for all’.

Van Den Haag tot de EU
‘De inzet van AI biedt potentieel veel kansen om het leven van onze inwoners te verbeteren’, vertelt Saskia Bruines, wethouder in Den Haag. ‘Dat vergt echter wel de ontwikkeling van een verantwoorde en transparante aanpak voor de inzet van AI. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor Europa, Nederland en Den Haag. De CLAIRE heeft zichzelf als missie gesteld om die aanpak te ontwikkelen voor Europa.’
Het hoofdkantoor van het onderzoeksnetwerk werkt onder meer samen met de Nederlandse AI Coalitie, de Europese Unie, CBS en TNO.

comments powered by Disqus