Nederlander sceptisch over generatieve AI-tools

Nederlander sceptisch over generatieve AI-tools
  • 12 oktober 2023
  • Kel Koenen

Uit recent internationaal onderzoek van Thoughtworks blijkt dat de Nederlandse consument aanzienlijk sceptischer staat tegenover generatieve AI-technologieën (GenAI) dan het wereldwijde gemiddelde.

De resultaten van het onderzoek 'GenAI: What consumers want' wijzen op een dringende noodzaak voor bedrijven en de overheid om samen te werken aan het verhogen van transparantie en het opstellen van robuuste regelgeving rondom het gebruik van GenAI.

Voorzichtigheid
Van de Nederlandse respondenten is slechts 16% uitgesproken enthousiast over GenAI, tegenover een wereldwijd gemiddelde van 30%. Bovendien is slechts 22% bereid om zaken te doen met bedrijven die deze technologie inzetten, terwijl dit percentage wereldwijd op 43% ligt. Deze cijfers onderstrepen de voorzichtigheid en het wantrouwen van de Nederlandse consumenten jegens het gebruik van geavanceerde AI-tools door bedrijven en instellingen.

Martin ter Horst, managing director van Thoughtworks Nederland en Finland, wijst erop dat de Nederlandse scepsis deels te wijten is aan een groter besef van mogelijke dataprivacy-problemen en andere ongewenste toepassingen van deze technologie. Ter Horst: 'Daarom pleiten wij er ook voor dat consumenten, overheid en bedrijven samenwerken aan het creëren van vertrouwen door middel van wetgeving en verantwoordelijk gedrag rond AI.'

Overweldigend
Ondanks de voorzichtige houding tegenover GenAI, benadrukken de respondenten het belang van innovatie: 83% hoopt dat bedrijven GenAI benutten om innovatiever en klantgerichter te zijn. Een overweldigende meerderheid van 88% is van mening dat er overheidsregulering nodig is om ervoor te zorgen dat GenAI op een verantwoorde manier wordt gebruikt. Het onderzoek onthult ook de angst dat de samenleving de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van AI niet kan bijbenen, waarbij 75% van de Nederlandse consumenten deze zorg uit.

Kernpunten

  • 51% stelt dat regelgeving innovatie niet mag ontmoedigen, maar de behoefte aan transparantie is cruciaal
  • Een overtuigende 91% gelooft dat bedrijven die onethisch omgaan met GenAI problemen kunnen ondervinden, zoals juridische kwesties en reputatieschade
  • 80% prefereert bedrijven die transparantie en eerlijkheid omtrent hun GenAI-gebruik hoog in het vaandel hebben staan

'Vertrouwen winnen van het publiek door ethisch gebruik van AI is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een strategisch voordeel', stelt Mike Mason, chief AI officer bij Thoughtworks. Het rapport benadrukt het belang van samenwerking tussen bedrijven, consumenten en de overheid om vertrouwen op te bouwen en de optimale balans te vinden tussen technologische innovatie en consumentenbescherming.

comments powered by Disqus