Opinie   
Jij maakt het verschil
 • 20 november 2015
 • Jacqueline Plooij

Jij maakt het verschil

Onlangs had ik een klantervaring die een diepe indruk op mij maakte. Mijn moeder had te horen gekregen dat ‘ze niets meer voor haar konden doen’. Kwestie van dagen, hooguit enkele weken. Ze verbleef bij mij thuis. In haar favoriete weekblad las ze een actie voor een tablet. Nu heb ik 2 jongens die het liefst de hele dag op mijn Ipad gamen, zoals de kleine mannen een spelletje Angrybirds al noemen. En oma gaf mij te kennen dat ik 2 tablets moest bestellen die zij wilde geven als afscheidscadeau. Het leek mij niet het goede moment om een discussie te starten over noodzaak en nut, dus zo gezegd, zo gedaan. Deze kant van de familie zegt nu eenmaal ‘ik hou van je’ met een cadeau, hoe groot of hoe klein ook. Best belangrijk dus.

Goudvissen, klantervaringen en het raadsel van de ongeremde groei
 • 11 november 2015
 • Gastauteur

Goudvissen, klantervaringen en het raadsel van de ongeremde groei

Over goudvissen bestaat een groot misverstand. Het broodje aap dat al jaren rondgaat, luidt dat goudvissen nooit groter worden dan de kom waarin ze zwemmen. Maar dat is niet waar. Zolang je goed voor ze zorgt, stoppen goudvissen namelijk niet met groeien. Anders dan mensen zijn het fervente groeiers, ze blijven in grootte toenemen tot hun dood. Factoren die ervoor zorgen dat goudvissen niet meer groeien: een slechte leefomgeving en verkeerde zorg. En zo is het bij de relatie van klanten eigenlijk net zo.

Kleur jij buiten de lijntjes?
 • 06 november 2015
 • Sonja Stalfoort

Kleur jij buiten de lijntjes?

We leren al van jongs af aan dat het goed is om binnen de lijntjes te kleuren. Maar de grootste kunstenaars zijn degenen die vanaf een blanco vel zijn gaan creëren. Wel met een duidelijke en consistente eigen stijl. Als we deze lijn nu eens doortrekken naar organisaties, welke organisaties zijn dan het meest succesvol? Organisaties waar iedereen netjes binnen de lijntjes kleurt of organisaties waar mensen de ruimte krijgen binnen een bepaalde stijl zelf te creëren?

Iedere fout is een fout te veel
 • 02 november 2015
 • Annitta Reumkens

Iedere fout is een fout te veel

Het is een foutpercentage waar de nekharen van menig manager klantenservice van overeind gaan staan: maar liefst twee op de drie vragen die in 2014 aan medewerkers van de BelastingTelefoon werden gesteld, werden onjuist of onvolledig beantwoord. Dit blijkt uit een onderzoek van consumentenprogramma Radar*. Voor sommigen klinkt dit misschien als een typisch geval van ‘waar mensen werken worden fouten gemaakt’, maar voor mij is iedere fout die gemaakt wordt een fout te veel.

Wie wordt hier eigenlijk de baas?
 • 30 oktober 2015
 • Paul van Geldorp

Wie wordt hier eigenlijk de baas?

Eigenaarschap in klantcontact is in. Het lijkt alsof steeds meer bedrijven en organisaties er 'iets' mee willen. We maken de contactcentermedewerker eigenaar. Maar waarvan? Van het contact met de klant, zou je zeggen. En dat heeft gevolgen. Eén van die gevolgen – de titel doet het vermoeden – is dat het gebruikelijke onderscheid tussen bazen, sous-chefs, boven- en middenkader en alle andere lagen in de organisatie eronder lijdt. Gelukkig, zullen sommigen zeggen. Want in deze tijden passen feodale machtsverhoudingen op de werkvloer niet meer.

De paradox van customer engagement
 • 23 oktober 2015
 • Gastauteur

De paradox van customer engagement

Customer engagement is misschien wel hét buzzwoord van 2015. Een prachtige term die zowel het technische als het emotionele aspect van klantrelaties omvat. Veel bedrijven richten zich echter vooral op de techniek, waarbij veel tijd en geld wordt gestoken in bijvoorbeeld engagementsoftware, CRM en digital marketing. Maar is dit ook de beste benadering? Dat is de vraag. Want het zit al in de woorden van deze trend: het gaat vooral om verbonden zijn. En die mens-tot-mens connectie – de ‘human touch’ – blijft vaak onderbelicht. Terwijl die juist het verschil maakt in de relatie met klanten.

Back to the future
 • 21 oktober 2015
 • Gastauteur

Back to the future

Er is maar één constante in klantgedrag: de klant wil het liefst direct, snel, in één keer goed, met het grootste gemak en persoonlijke aandacht geholpen worden. Wat dat precies inhoudt voor het inrichten van klantcontact, verandert met de jaren. Enkele jaren geleden was social media support bijvoorbeeld nog bijzaak, nu is het voor sommige organisaties core business. Hoe voorspel je nieuwe technologie? Neem de film Back to the Future. Precies dertig jaar geleden stelde Marty McFly de DeLorean in op 21 oktober 2015. Voor hem toen nog de toekomst. In 1989 moesten de makers van de film bedenken hoe de wereld er in 2015 uit zou zien. Probeer nu eens te bedenken hoe de wereld er in 2045 uit ziet? Best lastig hè?

De Nieuwe Zakelijkheid
 • 21 oktober 2015
 • Eveline Erkelens

De Nieuwe Zakelijkheid

De wereld, de consument, de medewerker verandert snel. Alleen degenen die het snappen, zullen overleven. Een harde uitspraak, maar waar. We hebben het hier al jaren over. Op dit moment zijn het de niet-traditionele spelers die het verschil maken. Zij die vanaf scratch hun organisatie hebben ingericht, zij die de juiste mensen vanuit dit nieuwe denken hebben kunnen werven en selecteren. Het is niet dé kunst, maar een kunst om je organisatie bewust, zichtbaar en schaalbaar (data) te maken. Ik zie veel bedrijven die de focus op databasemarketing hebben gelegd. Ik zie ook veel bedrijven die dit nog niet hebben gedaan. De bedrijven die dit hebben gedaan, hebben het vervolgens erg lastig om hun CRM- en contactstrategie hier op aan te passen.

Random Act of Kindness (RAK)
 • 14 oktober 2015
 • Danny Peters

Random Act of Kindness (RAK)

In de customer experience wereld is het belangrijk om de verwachtingen van de klant te blijven overtreffen. Het is ook belangrijk om mensen tijdens de customer journey te verrassen. Hun klantreis moet elementen bevatten waarbij ze verrast zijn of verrast worden. Met verrassend bedoel ik dat je iets extra’s doet voor je klant dat de verwachtingen overtreft. Iets onverwachts, zoals het geven van extra advies wanneer een klant een product of dienst aanschaft. Of het achterlaten van een bericht op de binnenkant van de pizzadoos bij aflevering. Noem het een persoonlijke touch of een Random Act of Kindness. Een RAK is een theorie die zegt dat je iets goeds voor iemand anders doet, zonder dat je daar iets voor terugvraagt. Tot zover de introductie, maar wat is nu precies een Random Act of Kindness?

De patiënt is een bijzondere klant
 • 12 oktober 2015
 • Sjors van Leeuwen

De patiënt is een bijzondere klant

Ook in de zorgsector staat de klant meer dan ooit centraal. We spreken graag over de kritischer wordende zorgconsument. Die zelf de touwtjes in handen heeft en de regie voert over zijn eigen leven en gezondheid. Die het aanbod van zorgaanbieders kritisch bekijkt en weloverwogen kiest voor de zorgaanbieder met het beste zorgaanbod. Waardoor zorgaanbieders gedwongen worden om betere (klantgerichtere) zorg te leveren tegen lagere kosten.


Iedere woensdagmiddag op de hoogte van het laatste nieuws?

Inschrijven
Social service anno 2015: maak het vooral persoonlijk: Social Service Congres - 3 december