Opinie   
Strijd tegen de georganiseerde domheid
 • 22 maart 2017
 • Paul Iske

Strijd tegen de georganiseerde domheid

We worden steeds slimmer: meer mensen genieten een goede opleiding en computers kunnen steeds meer ingewikkelde problemen oplossen en dat ook nog steeds sneller. Vaak gebruikt men hierbij de afkorting AI, dat staat voor Artificial Intelligence, maar dat klopt volgens mij niet. Intelligentie is niet kunstmatig en ik zou er dan ook voor willen pleiten AI te laten staan voor ‘Additional Intelligence’, ofwel een uitbreiding van onze menselijke intelligentie. En die menselijke kant blijft nog altijd nodig om echt te begrijpen wat mensen drijft of hoe zij dienstverlening ervaren.

Klantbeleving, een religie - handel ernaar!
 • 15 maart 2017
 • Niels Berndsen

Klantbeleving, een religie - handel ernaar!

Laatst was ik bij een opdrachtgever die een prachtige vraag stelde: “Wat is je religie als het gaat om klantbeleving?” Hij bedoelde daarmee: welke theorieën geloof je, welke goeroes volg je? De vergelijking met religie, hoe sensitief ook, heb ik altijd een mooie gevonden voor klantbeleving. We weten toch allemaal dat je het gospel van klantbeleving als een ware evangelist moet verspreiden om intern en extern zieltjes te winnen voor de goede zaak? De vraag is: hoe doe je dat effectief?

Waarom we in dataland meer SRV-man moeten zijn
 • 08 maart 2017
 • Gerrit Piksen

Waarom we in dataland meer SRV-man moeten zijn

Fans van big data, sorry: ik moet hier persoonlijk worden. Echt verkopen aan tevreden klanten doe je nog altijd met een mens tot mens benadering, data zijn daarbij een hulpmiddel. Waarom je data moet combineren en vervolgens met die kennis naar de mensen toe moet. En ook: wat er niet deugt aan veel social media activiteiten, net als aan experience platforms. Wat ik eigenlijk wil zeggen: laten we leren van customer experience platform 1.0: de SRV-man.

Toekomst klantrelaties schuilt in nieuwe vormen van interactie
 • 01 maart 2017
 • Gastauteur

Toekomst klantrelaties schuilt in nieuwe vormen van interactie

De 'consumerisation' van markten, de sterke en voortdurende groei van e-commerce en de overstap naar digitaal voor alle aspecten van de klantervaring, heeft vanzelfsprekend geleid tot een explosie in het aantal interacties tussen merken en consumenten. De vraag die de meeste bedrijven zich in reactie hierop stellen, is: 'Hoe kan ik deze ontwikkeling aanpakken zonder mijn merk minder aantrekkelijk te maken of de kwaliteit van mijn klantervaring te verminderen?'

Digitale transformatie: meer dan leiderschap
 • 15 februari 2017
 • Lotte Willemsen

Digitale transformatie: meer dan leiderschap

Een simpele zoekopdracht over 2016 levert maar 124.000 hits op als je ‘digital transformation’ combineert met de term ‘customer experience’. De combinatie met ‘leadership’ levert een veelvoud aan hits op: 785.000 in totaal. Als het over digitale transformaties gaat, ligt de focus op goed leiderschap. Dat blijkt ook uit de inhoud van de vele rapporten die zijn verschenen over het onderwerp. Deze richtten zich vaker wel dan niet op de vraag hoe CEO’s, CTO’s of COO’s digitale transformaties moeten leiden. Een vraag die meestal wordt beantwoord aan de hand van succesverhalen over hoe leiders van uiteenlopende organisaties digitale transformatie managen…

Supergastvrij: vermenigvuldigen door te delen
 • 08 februari 2017
 • Paul Iske

Supergastvrij: vermenigvuldigen door te delen

Veel organisaties streven ernaar de klant centraal te stellen en doen hun best een aantrekkelijke omgeving te creëren waarin de klant het erg naar z’n zin heeft. Uiteindelijk is dit echter helemaal niet wat de klant zoekt. Die heeft zijn eigen wereld en wil dat de aanbieder met zijn diensten en producten in die wereld past. Dat is een verschuiving van perspectief en dan zien we nieuwe mogelijkheden voor waardecreatie. Zoals het combineren van activiteiten en diensten. Een gast wil bijvoorbeeld een hotel, een evenement bezoeken, ergens lunchen of dineren, vervoerd worden, et cetera. Vaak komt dit neer op het boeken van allerlei dingen afzonderlijk; puzzelwerk waarbij activiteiten niet altijd te combineren zijn, omdat aanvangs- en stoptijden niet op elkaar aansluiten.

Drie belangrijke big data bronnen
 • 17 januari 2017
 • Gastauteur

Drie belangrijke big data bronnen

Retailers lopen al jaren voorop als het gaat om het verzamelen van klantinformatie. Denk maar aan loyaliteitskaarten. Ze hebben eigenlijk weinig met loyaliteit te maken, maar zorgen vooral voor een grote bron aan informatie. Toch kunnen retailers (en andere bedrijven) nog veel meer profiteren van hun big data. Het retaillandschap is veranderd en gegevens uit loyaliteitsprogramma’s vormen slechts een klein stukje van een veel grotere business intelligence-puzzel. Met big data analytics leggen retailers alle puzzelstukjes in elkaar en doen ze concrete inzichten op.

Mijmermoment
 • 13 januari 2017
 • Susanna Nevalainen

Mijmermoment

De eerste sneeuwval van 2017 resulteerde in een code oranje in Nederland. Gladheid en snelheidswaarschuwingen overheersten het straatbeeld. 'Ga niet onnodig de weg op en let op je snelheid als je toch de de weg op moet.' Ondanks deze duidelijke 'pas je gedrag aan'-instructies, vernam ik later dat er alsnog meer dan 400 ongelukken en aanrijdingen hadden plaatsgevonden. Wonderbaarlijk toch? De tempo en snelheid van het volk zou niet verhinderd moeten kunnen worden door een paar sneeuwvlokjes en wat ijzel.


Iedere woensdagmiddag op de hoogte van het laatste nieuws?

Inschrijven