Banken opgelicht voor miljoenen euro's via levensechte 'helpdesks'

Banken opgelicht voor miljoenen euro's via levensechte 'helpdesks'
  • 11 maart 2024
  • Kel Koenen

In een zorgwekkende ontwikkeling hebben Nederlandse banken het afgelopen jaar bijna 36 miljoen euro verloren aan cybercriminaliteit, met bankhelpdeskfraude als grootste boosdoener, resulterend in meer dan 28 miljoen euro aan schade.

Dit blijkt uit recente cijfers vrijgegeven door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), zo meldt het Dagblad van het Noorden. Bij deze vorm van oplichting doen fraudeurs zich voor als medewerkers van banken om vertrouwelijke informatie te ontfutselen, waarbij in 2023 tienduizend mensen slachtoffer werden.

De politie en de NVB slaan alarm over de toenemende verfijning van cyberfraude, waarbij oplichters op grote schaal kunstmatige intelligentie gebruiken. Hoewel een daling van 45% in bankhelpdeskfraude werd waargenomen ten opzichte van het piekjaar 2022, waarin cybercriminelen 51 miljoen euro buitmaakten, waarschuwen autoriteiten dat er geen ruimte is voor complacentie. Deze daling is toe te schrijven aan intensief recherchewerk, waarbij verschillende bendes zijn opgerold en strenge gevangenisstraffen zijn uitgedeeld, naast preventieve maatregelen zoals het verlagen van daglimieten en het verstrekken van voorlichting.

Het geld dat door digitale oplichting wordt verkregen, financiert vaak andere criminele activiteiten, zoals drugshandel, waardoor een gevaarlijke cyclus van criminaliteit in stand wordt gehouden. De politie en banken benadrukken het belang van waakzaamheid tegenover nieuwe methoden van cybercriminelen, die steeds geavanceerder worden in hun technieken. Dit omvat het klonen van stemmen en het creëren van overtuigende nep-videoconferenties met behulp van deepfake-technologie.

Bij bankhelpdeskfraude worden vaak mensen met ervaring in callcenters ingezet om slachtoffers overtuigend te benaderen. Dit illustreert een verschuiving van eenvoudige, slecht geschreven e-mailfraude naar meer geraffineerde methoden. Slachtoffers variëren in leeftijd en achtergrond, wat aantoont dat iedereen het doelwit kan zijn van deze oplichters.

Om toekomstige cyberoplichting aan te pakken, roepen de politie en banken op tot strengere identiteitscontroles door aanbieders van onlinediensten en meer samenwerking in het delen van data tussen banken en met de politie. Dit zou helpen bij het opsporen en voorkomen van fraude. Klanten worden bovendien aangemoedigd om voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie online, gezien de risico's van te veel openhartigheid.

comments powered by Disqus