68% van werknemers zoekt betere werk-privébalans

68% van werknemers zoekt betere werk-privébalans
  • 4 januari 2024
  • Kel Koenen

Salarissen zullen in 2024 minimaal stijgen blijkt uit onderzoek van recruitmentorganisatie Robert Walters. Als financiële compensatie tegenvalt, moeten organisaties het hebben van de secundaire arbeidsvoorwaarden bij het werven en behouden van talent. Gouden tip: de werk-privébalans.

Werkgevers zijn goed op weg om hun secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Naast een reiskostenvergoeding (80 procent) worden een pensioenregeling (73 procent), bonusregeling (64 procent) en leaseauto (58 procent) door de meeste organisaties al aangeboden. Maar flexibiliteit en een goede werk-privébalans is wat echt telt voor werknemers. Maar liefst 68 procent vindt dat zijn of haar werkgever meer aandacht moet besteden aan een goede werk-privébalans. 'Dit is een signaal dat werkgevers niet kunnen negeren', meent Rob Steur, business director bij Robert Walters.

Bijna alle ondervraagde organisaties (86 procent) hebben het afgelopen anderhalf jaar iets gedaan om hun secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Vaak staat hierin de verbetering van de work-life balance centraal. 'Denk hierbij aan het bieden van een sportschoolabonnement, extra vakantiedagen, meer ouderschapsverlof of zelfs sabbaticals', somt Steur op. De introductie van een collectieve vierdaagse werkweek, die bij veel professionals op enthousiasme kan rekenen, lijkt in Nederland echter nog ver weg. Slechts 3 procent van de ondervraagde bedrijven overweegt deze drastische maatregel in te voeren.

Hoewel Nederlandse werkgevers nog niet klaar lijken voor de vierdaagse werkweek, staan zij wel open voor hybride werken. Als werknemers het voor het zeggen hebben, werken zij het liefst de helft van de week thuis. Slechts 8 procent van de professionals ziet het anno 2024 nog zitten om vijf dagen per week op kantoor te zitten. 'Het faciliteren van flexwerken is inmiddels een hygiënefactor geworden', stelt Steur. 'Werkgevers bewegen hier goed in mee. Slechts een op de vier werkgevers verwacht zijn of haar werknemers vaker dan drie dagen per week op kantoor. Bij de meeste bedrijven is hybride werken nu de norm.'

comments powered by Disqus