Arbeidsmarktanalyse klantcontact: daling vacatures en toename personeelstekort

Arbeidsmarktanalyse klantcontact: daling vacatures en toename personeelstekort
  • 12 maart 2024
  • Kel Koenen

De spanning op de arbeidsmarkt bleef in de tweede helft van 2023 stabiel, zo blijkt uit de nieuwste Klantcontact Arbeidsmarktanalyse van Yource. Kansen liggen onder meer op het gebied van interne mobiliteit, remote werken én er valt winst te behalen op het vlak van diversiteit en inclusiviteit.

In de tweede helft van 2023 blijft de Nederlandse arbeidsmarkt getekend door een reeks significante trends en veranderingen. Het aantal werklozen daalde licht naar 360.000, terwijl het aantal vacatures ook een daling vertoonde naar 410.300, waardoor de arbeidsmarktspanning stabiel bleef op 114 vacatures per 100 werklozen. Opvallend is dat, ondanks deze kleine veranderingen, de algemene druk op de arbeidsmarkt voortduurt, mede door een lagere economische groei en aanhoudende personeelstekorten.

De regio’s Drenthe, Friesland, Flevoland, en Zeeland blijken de minste vacatures te hebben in de sector klantcontact, een trend die zich voortzet vanuit de voorgaande kwartalen. Ondanks een zeer lichte stijging in het aantal vacatures in Drenthe, ervaren alle regio’s een daling in het laatste kwartaal van 2023.

Wat betreft opleidingsniveaus, domineert MBO met ongeveer 72% als het meest gevraagde niveau, gevolgd door HBO met 98% en de combinatie MBO/HBO met 82%. Deze cijfers onderstrepen de aanhoudende vraag naar geschoold personeel in de sector.

De sector heeft ook een daling gezien in het aantal afgelegde Wft-examens, van 33.592 in 2022 naar 27.678 in 2023, alhoewel het slagingspercentage licht steeg van 52,5% naar 53,6%. Dit suggereert een mogelijke verbetering in de kwaliteit van de kandidaten, hoewel de slagingspercentages nog steeds lager zijn dan de jaren voorafgaand aan 2021.

In de sectoren klantcontact, horeca, en retail is het aantal vacatures gedaald, wat wijst op een algemene afname in de vraag naar arbeid binnen deze sectoren. Dit is een duidelijk teken van de druk die de economische situatie en het personeelstekort op de arbeidsmarkt uitoefenen.

De analyse benadrukt ook het toenemende belang van diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer, waarbij organisaties die hierin investeren niet alleen productiever en winstgevender zijn, maar ook beter in staat zijn om connecties met klanten te maken.

comments powered by Disqus