Contactloos betalen nu ook met ABN AMRO-pas

Contactloos betalen nu ook met ABN AMRO-pas
  • 26 augustus 2014
  • Redactie

ABN AMRO is als tweede Nederlandse bank - ING en Knab zetten al eerder deze stap -  begonnen met het uitgeven van een vernieuwde betaalpas aan haar klanten. Alle betaalpassen die gefaseerd worden uitgegeven, zijn uitgerust met deze nieuwe technologie.  

Vervanging gebeurt op basis van de vervaldatum van de pas. De nieuwe betaalpas kan uiteraard ook gewoon worden gebruikt voor alle bestaande betaalfuncties. Met de uitgifte van deze Betaalpas zet ABN AMRO een volgende stap in de introductie van contactloos betalen in Nederland. Klanten kunnen straks met deze pas bedragen tot de 25 euro snel en gemakkelijk afrekenen door de pas tegen de betaalautomaat te houden. Dat is vooral handig bij het betalen van een snelle boodschap, een kop koffie of een tijdschrift. De betaling verloopt sneller dan een reguliere pinbetaling en dat scheelt weer in de wachtrij bij de kassa.

Veilig
Contactloos betalen via Near Field Communication (NFC) maakt gebruik van de chip op de pas en is daarmee, naar zeggen van de bank, zeer veilig. Later dit jaar volgt ook de mogelijkheid om contactloos te betalen met de mobiele telefoon. Deze zomer kan in Leiden als eerste Nederlandse gemeente 'mobiel' worden betaald. ABN AMRO bereidt de lokale introductie in Leiden samen met andere banken voor. Als iemand een pinpas vindt die NFC-betalingen ondersteunt, kan diegene maximaal 50 euro van de rekening van de pashouder afschrijven, voordat er om een pincode wordt gevraagd. De betalingen zijn daarbij direct te zien via de app of internetbankieren. De pas kan dan bij de bank worden geblokkeerd.

Contactloos logo
De nieuwe betaalpas is te herkennen aan het contactloos logo op de achterkant van de pas. Ook op betaalautomaten in de winkels zal dit logo zichtbaar zijn. Winkeliers die contactloos betalen mogelijk willen maken voor hun klanten, kunnen vanaf dit najaar geschikte betaalautomaten verkrijgen via hun leverancier of eigen bank.  

Creditcard
International card services (ICS) start als eerste Nederlandse creditcardmaatschappij met het uitgeven van een vernieuwde creditcard aan haar klanten. Ook ICS zet met de uitgifte van deze creditcard een volgende stap in de introductie van contactloos betalen in Nederland.

ING-rekeninghouders
De afgelopen maanden zijn er al meer dan 4 miljoen bankpassen van de ING voorzien van een NFC-chip. Het is mogelijk om met de NFC-chip bedragen tot maximaal 50 euro af te rekenen. Is deze limiet bereikt, dan moet de gebruiker tijdens het afrekenen weer eenmalig zijn pincode invoeren. Dan wordt de limiet opnieuw ingesteld en kan weer tot 50 euro contact- en pinloos betaald worden.

Betaalterminals
Vanaf nu worden de voor NFC geschikte betaalterminals voorzien van een logo. Volgens ING zijn veel terminals al voor contactloos betalen geoptimaliseerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor de winkels op NS-stations. Meer dan 30.000 betaalautomaten zijn inmiddels geschikt voor contactloos betalen. Draadloos betalen vervangt ook de chipknip, die per 31 december van dit jaar wordt stopgezet.

comments powered by Disqus