Compliancy Monitor: snellere standaardisatie gewenst

Compliancy Monitor: snellere standaardisatie gewenst
  • 21 oktober 2015
  • Redactie

Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) gaan vanaf deze maand maandelijks de toepassing van softwarestandaarden monitoren. Actuele uitkomsten tonen aan dat standaardisatie inmiddels een redelijk niveau heeft bereikt, ‘maar de vervanging van niet gestandaardiseerde koppelingen bij gemeenten stabiliseert of loopt zelfs terug’.

Afgelopen zomer lieten de samenstellers van de Compliancy Monitor al weten dat trage standaardisatie gevolgen heeft voor de servicekwaliteit van gemeenten. De jonge resultaten leren dat het aantal compliant producten stabiliseert en in een aantal gevallen vermindert. KING en VNG vinden dat de implementatie van compliant softwareproducten bij gemeenten nog steeds te langzaam verloopt. ‘Het gevolg hiervan is dat gemeenten met relatief veel verschillende softarewarepakketten werken, die alleen met kostbaar maatwerkoplossingen te koppelen zijn. En dat is jammer, want werken met gestandaardiseerde ICT verhoogt de kwaliteit van de dienstverlening en maakt het beheer van het ICT-landschap eenvoudiger en goedkoper.’

VNG en KING dringen er bij gemeenten op aan oude niet-compliant software versnelt te vervangen. Hoewel dit op korte termijn een extra investering vergt, levert dit op de langere duur een ‘aanzienlijke besparing’ op en zal dit direct effect hebben op de servicekwaliteit.

comments powered by Disqus