Kinderen gebruiken steeds minder contant geld

Kinderen gebruiken steeds minder contant geld
  • 23 augustus 2023
  • Redactie

In een tijd waarin de wereld van geld steeds digitaler wordt, is het volgens ABN Amro belangrijk om met deze verandering mee te gaan in de financiële opvoeding.

Steeds minder kinderen nemen geld op uit een geldautomaat. Het aantal 8- t/m 12-jarigen dat in het tweede kwartaal van 2023 contant geld opnam, daalde met ongeveer een kwart (23%) ten opzichte van vorig jaar. De afname is bij deze generatie, in vergelijking met andere leeftijdscategorieën, veruit het grootst. Dat blijkt uit gegevens van ABN Amro over het tweede kwartaal van de laatste drie jaar. Tegelijkertijd ziet de bank het gebruik van de betaalpas voor aankopen onder kinderen juist toenemen. Door dit veranderende betaalgedrag hebben kinderen minder inzicht in hun inkomsten en uitgaven. Daarom is het volgens de bank van belang dat digitaal geld een rol krijgt in de financiële opvoeding.

Terwijl het aantal kinderen dat contant geld opneemt fors daalt, neemt het gebruik van de betaalpas voor het doen van aankopen juist toe onder 8- t/m 12-jarigen. Nagenoeg alle kinderen (94%) deden tenminste één aankoop met hun bankpas in het tweede kwartaal van 2023. Naarmate kinderen ouder worden, neemt ook het gebruik van de bankapp toe. Zo maken vier op de tien kinderen van 8 t/m 12 jaar er gebruik van, en loggen zij gemiddeld twee keer per week in. Bij oudere kinderen (13 t/m 17 jaar) liggen deze cijfers nog een stuk hoger: vier op de vijf gebruiken de bankapp en gemiddeld loggen ze ongeveer vijf keer per week in.

Nu contant geld voor de jongere generatie steeds minder een rol speelt, hebben kinderen ook minder besef van de waarde van geld; bij digitale betalingen is het minder zichtbaar wat ze uitgeven en overhouden dan bij munt- en briefgeld. Volgens ABN AMRO is het daarom van belang dat kinderen op jongere leeftijd al worden betrokken bij digitale bankzaken om zo stapsgewijs te leren financieel zelfstandig te worden. Het Nibud onderschrijft dat kinderen die van huis uit leren omgaan met geld op latere leeftijd minder vaak in de financiële problemen komen. 'Ouders vertellen ons dat ze het lastig vinden om hun kinderen de waarde van geld bij te brengen', zegt Babet Boswinkel, Business Consultant en expert Kinderen & Geldzaken ABN Amro. 'Het is goed om te zien dat de meeste ouders al bewust bezig zijn met de financiële opvoeding van hun kind. Het is van belang dat het leren omgaan met digitaal geld daar ook een rol in speelt. Juist doordat het in het digitale betalingsverkeer minder inzichtelijk is wat er inkomt en uitgaat, is het belangrijk dat ouders hier aandacht aan besteden. Een gezonde basis voor je financiële toekomst wordt gevormd in de jeugd.'

comments powered by Disqus