Frauduleus cryptocurrency-netwerk via callcenters opgerold

Frauduleus cryptocurrency-netwerk via callcenters opgerold
  • 16 januari 2023
  • Kel Koenen

Europese agentschappen Eurojust en Europol hebben in een gezamenlijke actie een cryptocurrency-netwerk opgerold. Het netwerk beheerde callcenters in Servië en lichtte slachtoffers uit Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Australië en Canada op voor tientallen miljoenen euro's.

Vier callcenters en 18 locaties werden doorzocht in Servië, Bulgarije, Cyprus en Duitsland waarbij vijftien personen in Servië en Duitsland zijn aangehouden. In totaal zijn er meer dan 150 computers, elektronische apparatuur en back-ups van gegevens, drie auto's, twee luxe appartementen, één miljoen dollar aan cryptocurrencies en 50.000 euro aan contanten in beslag genomen.

Het aantal geïdentificeerde slachtoffers is vrijwel zeker slechts een topje van de ijsberg. Tijdens onderzoeken naar de misdaadgroep die de frauduleuze callcenters beheerde, zijn enorme financiële transacties ontdekt. De callcenters in Servië maakten gebruik van technologische infrastructuur in Bulgarije om het programma uit te voeren. Naar verluidt was Cyprus de basis voor het witwassen van de illegale procedures.

Het netwerk trok potentiële investeerders online aan en nam telefonisch contact op met de slachtoffers om hen te verleiden tot het doen van kleine investeringen. Na aanvankelijke winsten investeerden slachtoffers meer geld, wat ze vervolgens kwijt raakten. Tijdens de operatie zijn er actieve callcenters doorzocht en gesloten door de autoriteiten in Servië.

comments powered by Disqus