Werkend Nederland ontevreden over mate flexibiliteit werkgever

Werkend Nederland ontevreden over mate flexibiliteit werkgever
  • 3 oktober 2023
  • Kel Koenen

Voor meer dan één op de drie werkende Nederlanders (35%) is thuiswerken na de coronapandemie er niet meer bij. Bijna de helft (46%) geeft aan dat de werkgever niet of nauwelijks flexibiliteit biedt over de plaats waar het werk moet worden gedaan.

Eind september werd de wet ‘Werken waar je wilt’ door de Eerste Kamer als wetsvoorstel verworpen. Voor werkzoekenden is juist de mogelijkheid om thuis te kunnen werken - na het salaris - het belangrijkste criterium bij het kiezen voor een nieuwe werkgever. Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2023: a global workforce view, uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn meer dan 32.000 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, ondervraagd over actuele thema's die op de werkvloer spelen.

De werkende Nederlander heeft behoefte aan vrijheid en flexibiliteit. Zo maak je hen het meest blij met extra vrije dagen als een structurele salarisverhoging of éénmalige bonus niet mogelijk is. Het zelf kunnen indelen van de werktijden wordt tegenwoordig belangrijker gevonden dan training, opleiding en het loopbaanperspectief. Toch is zo’n 40% nog ontevreden over de mogelijkheden die de werkgever daartoe biedt. En als er dan wel flexibele werkregelingen zijn, voelt het voor 39% alsof het veroordeeld wordt wanneer daar gebruik van wordt gemaakt.

Werknemers verwachten in de komende vijf jaar dan ook geen volledige flexibiliteit van de werkgever om de eigen uren in te delen. Slechts 17% denkt dat dit op deze termijn wel gaat gebeuren. Veel meer vrijheid in waar het werk gedaan wordt, ligt ook niet in de lijn der verwachting van werknemers. De realiteit van vandaag is dat het grootste deel hybride werkt. Van 35% wordt gewoon verwacht dat ze iedere dag op kantoor zijn en 21% van de ondervraagden heeft volledige vrijheid over waar ze werken.

Lees ook: Eerste Kamer verwerpt wijziging wet flexibel werken

comments powered by Disqus