VPN voor diensten uit het buitenland: hoe gebruik je ze veilig?

VPN voor diensten uit het buitenland: hoe gebruik je ze veilig?
  • 12 juni 2024
  • Sales BBP Media

Er zijn verschillende gratis en veel betaalde VPN-aanbieders die gebruikt kunnen worden om meer privacy te garanderen tijdens het surfen. De verstuurde gegevens worden versleuteld in het Virtual Private Network (VPN) en zijn daardoor goed beveiligd tegen spionage door onbevoegde derden.

Met een VPN kun je bijvoorbeeld genieten van deze buitenlandse online casinos op 1337.games als je je in de VPN voordoet als een buitenlands IP-adres. Nederlandse gokkers moeten er echter altijd voor zorgen dat de gokaanbieder van hun keuze een gokvergunning heeft die in het land wordt geaccepteerd.

VPN's bieden deze voordelen: een overzicht

Virtual Private Networks worden in bedrijven opgezet om versleutelde en storingsvrije communicatie tussen alle aangesloten eindapparaten mogelijk te maken. De verhoogde bescherming tegen dataspionage is niet alleen van invloed op de pc's en servers van het bedrijf, maar ook op de mobiele apparaten van buitendienstmedewerkers.

Particuliere gebruikers gebruiken VPN's om veiliger online te kunnen winkelen en hun bank- of creditcardgegevens alleen via een asymmetrisch versleutelde verbinding te versturen. Bij online gaming genieten spelers achter een virtueel privénetwerk geen censuur op inhoud en hebben ze gemakkelijk toegang tot inhoud in het buitenland.

Het opheffen van geoblocking kan echter de snelheid van de internetverbinding verminderen. In principe kun je kiezen tussen een gratis VPN-service en een betaald alternatief. Voor sommige toepassingen op het internet, zoals het beschermen van je eigen identiteit binnen een publiek toegankelijk netwerk, kan een gratis VPN voldoende zijn.

Bedrijven en alle privégebruikers die meer vrijheid willen bij het surfen op het World Wide Web kunnen echter genieten van intensieve bescherming met schaalbare beveiliging, vooral voor bedrijven met betaalde VPN-providers.

Hoe de technologie achter een virtueel privénetwerk werkt

De technologie achter een VPN is gebaseerd op verschillende protocollen en versleutelingstechnieken die de veiligheid van de gebruiker op het internet vergroten. De effectiviteit van een VPN hangt onder andere af van de kwaliteit van de versleuteling of de integriteit van de provider. Wanneer een gebruikersclient verbinding maakt met de VPN-server in het VPN, worden alle verzonden gegevens versleuteld.

Er zijn hiervoor verschillende opties in een veilig VPN: De bekende SSL-encryptie (Secure Socket Layer) wordt net zo vaak gebruikt in webtoepassingen als TLS-encryptie (Transport Layer Security). Deze twee versleutelingstypes kunnen worden gebruikt om veilig te communiceren in de uitgestrektheid van het internet.

De versleutelde gegevens worden verzonden alsof ze door een privétunnel gaan

Na deze eerste conversie worden de versleutelde gegevens naar een tunnel gestuurd waar ze veilig worden verzonden. Onbevoegde derden kunnen geen informatie uit zo'n privétunnel lezen of de verzonden gegevens manipuleren.

De Data Encryption Standard (DES), Triple DES (3DES) en Advanced Encryption Standard (AES) versleutelingsalgoritmen zorgen hiervoor binnen een VPN-tunnel. Ze zorgen voor veiligheid tijdens de gegevensoverdracht in de tunnel, waarbij de AES wordt erkend als een veilige standaard en daarom bijzonder wijdverspreid is.

Hoe maak je verbinding met de VPN-server?

Zodra de verbinding met de VPN-server tot stand is gebracht, wordt het oorspronkelijk verzonden IP-adres vervangen door dat van de VPN-server. Dit maakt het gemakkelijk om censuur op het internet te omzeilen, aangezien een VPN-server zich overal ter wereld kan bevinden. Authenticatie vindt plaats via digitale certificaten of door middel van een vooraf gedeelde sleutel (PSK).

Het verschil is dat bij een PSK een vooraf gedefinieerde identificatiecode wordt gedefinieerd tussen het eindapparaat en de VPN-server. Digitale certificaten voor authenticatie bieden echter nog meer veiligheid.

Deze protocollen controleren de verbinding via een VPN

De Internet Key Exchange (IKE) is een protocol in het Virtual Private Network voor de authenticatie van de partijen en het uitwisselen van sleutels binnen een IPsec-gebaseerd VPN. OpenVPN is ook een veilig open source protocol dat is gebaseerd op de gangbare SSL- en TLS-encryptiemethoden. Het is flexibel, veilig en kan ook op verschillende platforms worden gebruikt.

Hoe herkent u goede VPN-aanbieders

VPN's kunnen IP-adressen dynamisch toewijzen (Dynamic Host Configuration Protocol - DHCP) of statisch geconfigureerd worden. Het kiezen van een VPN-provider met een goede reputatie is cruciaal voor de veiligheid van de verzonden gegevens. Een betrouwbare VPN-dienst wordt vaak goed beoordeeld door andere gebruikers en krijgt aanbevelingen van betrouwbare bronnen.

Als alle diensten en richtlijnen voor het omgaan met het virtuele privé-netwerk duidelijk worden aangegeven voordat de VPN-dienst wordt besteld, is dit het bewijs van een gerenommeerde aanbieder. Een gerenommeerde VPN-provider communiceert ook duidelijk en transparant over de gebruikte protocollen en de encryptietechnologie of gegevensopslag.

Gegevensbescherming is in Europa anders dan in andere delen van de wereld. Daarom moet je bij het kiezen van een VPN-dienst altijd letten op het land waar het bedrijf zijn hoofdkantoor heeft en waar de servers zich bevinden. In het ideale geval staat in het no-logs beleid van de VPN-provider dat de verzamelde gegevens over je eigen gebruikersactiviteiten niet worden opgeslagen of verder verwerkt.

Gebruik streamingdiensten vanuit het buitenland via VPN: Zo werkt het!

Naar de opinie van veel internetgebruikers vertegenwoordigen internationale blokkades onnodige censuur van het internet. Er is VPN-software beschikbaar voor verschillende besturingssystemen, zoals Windows, Apple of Android, die eenvoudig op het apparaat kan worden gedownload. Na het inloggen kun je in de app van de VPN-provider het land selecteren waarvoor je je virtuele privé-netwerk wilt optimaliseren.

Onmiddellijk nadat je verbinding hebt gemaakt met de VPN-server, kan het IP-adres worden vervangen, zodat je de inhoud van het betreffende land zonder beperkingen kunt streamen. Om dit te doen, maak je gewoon verbinding met de streamingdienst van je keuze met een bestaande internetverbinding. Het kan echter ook regionaal illegaal zijn om geoblocking zo gemakkelijk te omzeilen.

Speel eerst de nieuwste bètaversie van je favoriete game

Een vergelijkbare aanpak wordt gevolgd als de nieuwe bètaversie van een spel alleen online te spelen is in een regionaal beperkt gebied. Als de ontwikkelaar van de game een dergelijke procedure echter expliciet heeft uitgesloten in zijn richtlijnen, loop je het risico dat je al je spelvorderingen kwijtraakt door een VPN te gebruiken.

Als het omzeilen van een landblokkade echter niet verboden is, kun je een virtueel privénetwerk gebruiken om normaal te spelen met een iets langzamere internetverbinding zonder bang te hoeven zijn voor gevolgen zoals het blokkeren van je gebruikersaccount.

Meer veiligheid voor mobiel werken met VPN's

Het installeren van een VPN kan ook de moeite waard zijn voor zakelijke doeleinden. Wanneer je studeert in de universiteitsbibliotheek, ben je veel beter beschermd via een VPN-verbinding. Encryptie in het VPN zorgt ook voor een betere beveiliging van bedrijfsgegevens wanneer je onderweg in andere openbare netwerken werkt.

Een virtueel privénetwerk minimaliseert het risico op man-in-the-middle-aanvallen. Hierbij probeert een cybercrimineel het dataverkeer tussen de gebruiker en het doel te manipuleren of te onderscheppen. Een hoogwaardig VPN voorkomt DNS-lekken, waarbij DNS-query's onversleuteld via het normale netwerk kunnen worden gedaan in plaats van via de versleutelde VPN-tunnel.

Afbeelding: Unsplash

comments powered by Disqus