Zorgen voor veiligheid en betrouwbaarheid in uw contactcenter

Zorgen voor veiligheid en betrouwbaarheid in uw contactcenter
 • 9 juli 2024
 • Sales BBP Media

Aangezien contactcentra cruciale contactpunten voor bedrijven zijn, is het waarborgen van hun veiligheid en betrouwbaarheid van het grootste belang. De aankomende NIS2-richtlijn in Europa benadrukt de noodzaak van robuuste cybersecuritymaatregelen in verschillende sectoren, waaronder contactcentra.

Door deze regelgeving te begrijpen en zich hierop voor te bereiden, kunnen eigenaren van contactcentra hun operaties beveiligen en de gegevens van hun klanten beschermen. Hier is wat u moet weten en hoe u zich kunt voorbereiden.

De NIS2-richtlijn begrijpen

De NIS2-richtlijn (Network and Information Systems Directive 2) is een nieuwe verordening van de Europese Unie die is ontworpen om de cybersecurity in de EU te verbeteren. Deze richtlijn introduceert strengere beveiligingseisen, verplichte incidentrapportage en dekt meer sectoren dan zijn voorganger. De belangrijkste doelen zijn het verbeteren van de paraatheid tegen cyberdreigingen, het minimaliseren van de economische impact van cyberincidenten en het waarborgen van een veilige digitale infrastructuur.

Belangrijke aspecten van NIS2 zijn onder andere:

 1. Uitgebreide reikwijdte en sterkere verdediging
  De richtlijn dekt nu meer sectoren en bedrijven, waarbij sterkere beveiligingsprotocollen en regelmatige audits worden verplicht om de verdediging tegen cyberdreigingen te versterken.
 2. Kostenbesparing en transparantie
  Door de financiële impact van cyberincidenten te verminderen en snelle meldingen van inbreuken te verplichten, benadrukt NIS2 transparantie en verantwoording.
 3. Verantwoordelijkheid van leveranciers en management
  De richtlijn zorgt ervoor dat leveranciers voldoen aan NIS2, waardoor uw toeleveringsketen wordt beveiligd, en houdt het topmanagement verantwoordelijk voor betrokkenheid bij cybersecurity.
 4. Geharmoniseerde vereisten
  NIS2 streeft naar standaardisatie van cybersecuritypraktijken in de hele EU, waardoor naleving voor bedrijven die in meerdere landen opereren wordt vereenvoudigd.

Stappen om naleving te waarborgen

 1. Voer beveiligingsaudits uit
  Beoordeel regelmatig uw huidige cybersecuritymaatregelen aan de hand van de NIS2-vereisten. Identificeer kwetsbaarheden en verbeterpunten om in lijn te komen met de richtlijn.
 2. Werk beveiligingsbeleid bij
  Zorg ervoor dat uw beveiligingsbeleid en -protocollen zijn bijgewerkt om aan de nieuwste normen te voldoen. Dit omvat het herzien van gegevensbeschermingsmaatregelen en incidentresponsplannen.
 3. Investeer in training
  Onderwijs uw team over het belang van cybersecurity en de specificaties van NIS2. Doorlopende training helpt bij het handhaven van een beveiligingsbewuste cultuur binnen uw organisatie.
 4. Werk samen met branche-experts
  Blijf op de hoogte van de laatste updates en richtlijnen van cybersecurity-experts. Samenwerken met branche-experts kan waardevolle inzichten bieden en ervoor zorgen dat uw nalevingsinspanningen op schema liggen.

Gebruikmaken van ISO 27001- en SOC 2-certificeringen

Naast het voldoen aan NIS2 kan het behalen van certificeringen zoals ISO 27001 en SOC 2 de beveiligingspositie van uw contactcentrum verder verbeteren.
ISO 27001 is een internationaal erkende norm voor informatie­beveiligingsbeheer. Het zorgt ervoor dat uw organisatie de hoogste beveiligingsnormen volgt. Het behalen van ISO 27001-certificering houdt in dat u voldoet aan gespecificeerde beveiligings- en documentatiestandaarden, waaronder:

 • Het implementeren van robuuste beveiligingscontroles en -procedures
 • Het documenteren en definiëren van beveiligingsprocessen
 • Het betrekken van de hele organisatie bij het handhaven van gegevensbeveiliging

SOC 2 (ISAE3000) certificering, met name SOC 2 Type I, richt zich op hoe een bedrijf omgaat met klantgegevens, met nadruk op beveiliging, beschikbaarheid en vertrouwelijkheid. Het behalen van SOC 2-accreditatie houdt in:

 • Het voldoen aan 17 principes van interne controle om veilige informatieverwerking te waarborgen
 • Optioneel evalueren van Trust Service Criteria zoals beveiliging, beschikbaarheid en vertrouwelijkheid
 • Regelmatige audits en continue monitoring om hoge beveiligings­normen te handhaven

Zowel ISO 27001- als SOC 2-certificeringen bieden uw klanten de zekerheid dat uw contactcentrum zich houdt aan strenge beveiligingsprotocollen, waardoor vertrouwen en geloofwaardigheid worden vergroot.

Het voordeel van LeadDesk

LeadDesk zorgt ervoor dat hun klanten software gebruiken die voldoet aan de EU-regelgeving op het gebied van cybersecurity. Door zich aan te passen aan de NIS2-regelgeving en het behalen van ISO 27001- en SOC 2-certificeringen, zorgt LeadDesk voor:

 • Verbeterde gegevensbeveiliging
  Verhoogde bescherming van klantgegevens en communicatie.
 • Nalevingsgarantie
  Gemoedsrust voor klanten, wetende dat ze werken met een conforme en veilige dienstverlener.
 • Proactief risicobeheer
  Verminderde kans op cyberdreigingen die de operaties beïnvloeden.

Met LeadDesk kunnen eigenaren van contactcenters zich effectief voorbereiden op NIS2-naleving, waardoor hun operaties worden beveiligd en klantgegevens worden beschermd.

Aankomende wetgeving

De aankomende NIS2-richtlijn biedt zowel uitdagingen als kansen voor eigenaren van contactcentra. Door regelmatige beveiligingsaudits uit te voeren, beleid bij te werken, te investeren in training en gebruik te maken van erkende certificeringen zoals ISO 27001 en SOC 2 voor u en uw partners, kunt u ervoor zorgen dat uw contactcenter veilig en betrouwbaar blijft.
Nu voorbereiden zal niet alleen helpen om te voldoen aan NIS2, maar ook uw algehele paraatheid op het gebied van cybersecurity verbeteren, wat een concurrentievoordeel biedt bij het omgaan met klanten die deze vereisten in hun RFP’s hebben.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met LeadDesk
Tekst: Jasper Witte | Foto: LeadDesk

comments powered by Disqus