Microsoft helpt slechtzienden

Microsoft helpt slechtzienden
  • 16 oktober 2020
  • Redactie

Voor slechtzienden is het niet altijd vanzelfsprekend om zonder kopzorgen een Word-bestand te lezen of een website snel even te scannen. Om hier een handje bij te helpen komt Microsoft met een nieuwe ontwikkeling: AI die Word-bestanden en websites beter helpt te begrijpen voor slechtzienden.

Het computerbedrijf gaat voor deze nieuwe ontwikkeling gebruikmaken van de technologie uit de Seeing AI-app. Deze app is sinds 2017 beschikbaar voor iOS. Met de applicatie kunnen objecten, personen en documenten worden gescand en beschreven. In tegenstelling tot andere software die kijkt naar de beschrijving van een afbeelding, die er door de beheerder van een document of website is bijgezet, maakt de software gebruik van AI om afbeeldingen te scannen en te beschrijven. Via deze weg zijn slechtzienden niet meer afhankelijk van een toegevoegde beschrijving bij een afbeelding. Het is de bedoeling dat technologie dit jaar nog geïmplementeerd wordt in verschillende Microsoft-producten

Uit een recent verschenen onderzoek blijkt dat overheidswebsites in de meeste gevallen niet toegankelijk genoeg zijn voor blinden, slechtzienden en kleurenblinden. Zij komen daarom steeds vaker minder goed mee. De overheid moet zich volgens de onderzoekers aantoonbaar gaan inspannen voor betere online toegankelijkheid voor mensen met een (visuele) beperking.

Lees ook: Pratende pinautomaat. Een pinautomaat met spraakfunctie voor visueel beperkte klanten.

comments powered by Disqus