AI-chatbots: zelfstandige antwoorden met actuele klantinformatie

Stap voor AI-chatbots: zelfstandige antwoorden met actuele klantinformatie
  • 22 april 2024
  • Kel Koenen

AI-startup Watermelon rolt vandaag een nieuwe functie uit in hun klantenservicesysteem, 'AI Actions'. De innovatie stelt chatbots in staat direct te interageren met diverse databases, waardoor complexe klantenservicevragen autonoom worden afgehandeld.

De 'AI Actions'-functie maakt gebruik van het geavanceerde GPT-4 Turbo model van OpenAI, waardoor de chatbot in staat is om zonder menselijke tussenkomst te programmeren. Dit maakt het mogelijk voor de chatbot om specifieke klantvragen te beantwoorden, zoals de status van een bestelling. Klanten hoeven slechts hun bestelnummer op te geven, waarna de chatbot dit nummer gebruikt om de benodigde informatie uit de database op te halen en direct te rapporteren.

‘Minstens 30 procent van de vragen aan onze klantenservice heeft te maken met gegevens uit onze databases’, legt Alexander Wijninga, mede-oprichter van Watermelon, uit. ‘Deze functie zal de snelheid van het beantwoorden van deze vragen aanzienlijk verhogen, wat een enorme tijdsbesparing oplevert.’

De AI-chatbot is programmeerbaar om een onbeperkt aantal acties uit te voeren zolang het toegang heeft tot de benodigde data uit een database. Dit omvat niet alleen het opvragen van orderstatussen, maar ook het afhandelen van retouren, annuleringen, betalingen, voorraadbeheer en het wijzigen van adresgegevens.

Voor de implementatie van 'AI Actions' zijn drie componenten vereist: een gedetailleerde actiebeschrijving, toegang tot de relevante database via een API-key of andere vorm van authenticatie, en een set van API-documentatie die aangeeft waar de data gevonden kan worden. Deze ontwikkeling belooft een verlichting van de werkdruk voor bedrijven door het automatiseren van routinetaken en het versnellen van de klantenserviceprocessen.

comments powered by Disqus