70% Nederlandse directies te optimistisch over gebruik AI

70% Nederlandse directies te optimistisch over gebruik AI
  • 6 mei 2024
  • Kel Koenen

Zeven op de 10 directieleden zegt de concurrentie voor te zijn als het gaat om de invoering van AI. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Sopra Steria (voorheen Ordina). Er is veel enthousiasme over AI, maar het bedrijf waarschuwt voor zelfoverschatting.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 203 directieleden in verschillende sectoren in Nederland. Het optimisme over AI ziet Sopra Steria ook terug in hoe directieleden de AI-vaardigheden van hun medewerkers inschatten. Bijna de helft (43%) van de respondenten heeft ‘volledig vertrouwen’ in de manier waarop hun medewerkers bedrijfsdata inzetten voor AI-tools. 'We zijn blij met het enthousiasme over AI, maar waarschuwen bedrijven ook voor de risico’s hiervan, zoals onjuiste output of een beveiligingslek', aldus Joost de Bruin, ceo van Sopra Steria Nederland. 'Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor organisaties.'

De respondenten geven wel aan dat zij databeheer nog lastig vinden, iets wat cruciaal is voor de juiste toepassing van AI. De grootste uitdagingen liggen in cyberveiligheid (31%), datakwaliteit (28%) en privacy (26%). Om deze uitdagingen in te dammen, is het noodzakelijk om stevige governance- en beveiligingsmaatregelen te nemen.

Daarnaast laat het onderzoek zien dat er nog steeds een tekort is aan AI-talent. Meer dan de helft van de respondenten zegt dat een gebrek aan AI-talent de invoering van AI belemmert. Ook geeft een groot deel aan dat hun teams onvoldoende kennis over AI hebben. Daarom is er een toename te zien in de werving van Research & Development-gerelateerde functies (29%).

Het onderzoek werd uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Sopra Steria.

comments powered by Disqus